President Loekasjenko van Wit-Rusland had coronavirus

ANP Producties | Bron: ANP

President Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland heeft het coronavirus gehad. Hij maakte dat dinsdag zelf bekend.

De president zei dat hij besmet was zonder symptomen te hebben gehad en er al van hersteld is, citeerde persbureau BELTA hem.

De 65-jarige leider heeft zich steeds verzet tegen oproepen om lockdownmaatregelen op te leggen of de grenzen te sluiten om de verspreiding van het coronavirus in het Oost-Europese land in te dammen.

Frustratie over zijn aanpak van de pandemie heeft protesten van de oppositie tegen Loekasjenko aangewakkerd in de aanloop naar de verkiezingen op 9 augustus.

'Psychose'

Loekasjenko heeft de pandemie herhaaldelijk gebagatelliseerd als een "psychose", hoewel de infecties ook in het Oost-Europese land enorm toenemen. Volgens Loekasjenko kan het virus bestreden worden door wodka te drinken, naar de sauna te gaan of rond te rijden op tractoren.

In totaal zijn er 67.366 gevallen van het coronavirus geregistreerd in Wit-Rusland, een land met 9,5 miljoen inwoners, en 543 doden.

Ook de Britse premier Boris Johnson heeft het coronavirus gehad en is hersteld. Hij belandde wel in het ziekenhuis.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is afgelopen weekeind genezen van het coronavirus. Het virus werd 7 juli bij hem vastgesteld. Zijn herstel is volgens eigen zeggen te danken aan de ontstekingsremmer hydroxychloroquine. Het middel wordt onder meer gebruikt in de strijd tegen malaria.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.