Kamer wil opheldering over zelfmoord 'getuige' in Oss

ANP Producties | Bron: ANP

De Tweede Kamer wil opheldering van justitieminister Ferd Grapperhaus over de zelfmoord van een Ossenaar die als getuige van een misdrijf zou zijn beschermd. Het lijkt erop dat zijn dood "een gevolg is van diens behandeling" door de overheid, stelt initiatiefnemer Michiel van Nispen (SP).

De 54-jarige dakloze stak zichzelf maandag in brand op de stoep van het gemeentehuis. Hij liep ernstige brandwonden op en bezweek in het ziekenhuis. De man lag al lange tijd overhoop met de gemeente, waarvan hij hulp verwachtte bij het vinden van onderdak.

Van Nispen wil, met steun van onder andere CDA, D66, GroenLinks en PvdA, nog tijdens de zomerpauze van de Kamer een "uitgebreide reactie" van Grapperhaus. Het SP-Kamerlid wijst erop dat de Kamer al eerder vragen had over de bescherming van getuigen.

De overleden Ossenaar legde volgens meerdere media twee jaar geleden een verklaring af over een liquidatie bij hem om de hoek. Niet veel later brandde zijn huis af door een brandbom. Justitie zou toen hebben besloten hem te beschermen, maar dat ging volgens de man niet naar behoren.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.