Wachten op series ’Sløborn’ en ’8 Tage’

Evelin Kern (Emily Kusche) is besmet en wordt opgepakt en voor onderzoek weggebracht.© Foto Stefan Erhard / ZDF

Ed Brouwer

Met Engelse en Amerikaanse series worden we overvoerd, maar hoe vaak halen geweldig goede Duitse tv-series onze televisie nou eigenlijk? Weinig.

Voor ons, kijkers, is het te hopen dat de inkopers van de omroepen de Duitse zenders nauwgezet volgen. En dat ze aanslaan op twee heel interessante series die recent aan het onlinekanaal ’zdf.de’ zijn toegevoegd. De achtdelige akelig actuele serie ’Sløborn’ over een dodelijk virus dat dood en verderf zaait op het denkbeeldige Noordzee-eiland Sløborn. Zeker zo boeiend is het apocalyptische ’8 Tage’, over de laatste acht dagen van Europa voor de inslag van de asteroïde Horus met een doorsnee van zestig kilometer in Frankrijk - ook acht afleveringen.

Het mooie is dat beide series gratis te volgen zijn. Vooralsnog zijn er wel twee drempels: je kunt de series vanwege de uitzendrechten vanuit Nederland alleen via VPN bekijken - een beveiligde internetverbinding. En ondertiteling ontbreekt, je moet dus wel een woordje over de grens spreken om beide, met veel zorg gemaakte series, te kunnen volgen. Tot ze misschien bij een Nederlandse omroep worden uitgezonden, waarmee deze bij een jong publiek een goede beurt kan maken.

Sløborn is een echt toeristeneiland waar zelden iets spannends gebeurt. Tot er een schip aanspoelt met twee dode lichamen. Al gauw blijkt uit een aan boord gevonden videoboodschap dat het om het dodelijke Taubenvirus gaat. Dorpsjeugd, die aan boord heeft rondgesnuffeld, brengt het virus aan land en dan gaat het snel. De ene na de andere eilandbewoner raakt besmet en overlijdt. Het leger komt eraan te pas om het eiland af te grendelen en zo nodig met grof geweld alle bewoners binnenshuis te houden. Onorthodoxe maatregelen die felle weerstand oproepen. Alsof dat niet al genoeg is, spelen er ook ingrijpende persoonlijke levensverhalen door de serie. Echt een aanrader. Dat geldt dus ook ’8 Tage’, waarvoor David Reichelt prachtige einde-der-tijden muziek schreef. De soundtrack ’8 Tage’ staat al op Spotify. Het verhaal is dat wetenschappers voor over acht dagen een inslag van een immense asteroïde in het Franse La Rochelle voorspellen. Europa zal onleefbaar worden en Europeanen vechten zich een weg om aan boord van de laatste vliegtuigen naar Amerika en de trein naar Rusland te ontkomen. Wie niet weg kan, vecht op leven en dood om de laatste plekken in de weinige bunkers. Wat doet het met mensen als de dood op je afraast en niets er meer toe doet? Ontluisterend veel.

Trailers van de series: Sløborn, 8Tage

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.