Komst van elektrische bussen zichtbaar in de IJmond: eerste laadpalen geplaatst op station Beverwijk

Ivo Laan
IJmond

De komst van de elektrische bussen in de IJmond en Haarlem begint zichtbaar te worden. Zoals hier op het busstation in Beverwijk waar op elk perron laadpalen zijn geplaatst.

In totaal komen er in de regio IJmond-Haarlem 56 elektrische bussen te rijden die beter zijn voor het milieu. Deze voertuigen komen in de plaats van de aardgasbussen. De laadpalen zijn nodig omdat de bussen anders hun rit niet kunnen afmaken. Ze moeten dus soms tussentijds bijladen.

Er komen elektrische bussen van twaalf meter en harmonicabussen van achttien meter. Reizigersvereniging Rover zei eerder al goed in de gaten te houden of reizigers niet te lang moeten wachten op het opladen van de bussen. Gedeputeerde Staten, opdrachtgever van het busvervoer, zei vorig jaar nog dat de ’vervoerskwaliteit’ niet achteruit zou gaan door de komst van de elektrische bussen. Eind 2020 moet zo’n zeventig procent van alle ritten met elektrische bussen gebeuren.

De komst van de elektrische bussen vindt wel wel later plaats dan gepland. Daarvoor heeft de provincie eerder al een forse boete uitgedeeld aan Connexxion.

Connexxion was dinsdag nog niet bereikbaar voor een reactie.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.