Amerikaanse justitieminister verdedigt reactie op protesten

ANP Producties | Bron: ANP

De Amerikaanse minister van Justitie, William Barr, heeft zich dinsdag voor een door de Democraten geleide commissie van het Huis van Afgevaardigden verdedigd tegen de beweerde politieke invloed op justitie. Hij ontkende beschuldigingen dat hij zijn macht had misbruikt om de medewerkers van president Donald Trump te helpen en de hoop op herverkiezing van Trump te stimuleren.

Commissievoorzitter Jerrold Nadler opende de hoorzitting met enkele vernietigende opmerkingen tegen Barr: "Uw ambtsperiode wordt gekenmerkt door een aanhoudende oorlog tegen de professionele kern van het departement in een kennelijke poging om gunsten voor de president veilig te stellen."

Barr antwoordde afgemeten: "Ik voel volledige vrijheid om te doen wat naar mijn mening juist is."

Barr is het niet eens met Nadler

Barr verwierp een bewering van Nadler dat een operatie om federale agenten in Amerikaanse steden in te zetten, met name Portland (Oregon) een poging was om de herverkiezingscampagne van Trump te stimuleren. Barr zei ook dat hij geen acties had ondernomen om medewerkers van Trump te helpen en zei dat ze geen speciale voorrechten verdienden, maar ook niet harder moesten worden behandeld dan andere beklaagden.

De hoorzitting markeert Barrs eerste getuigenis voor het Huis sinds hij in februari 2019 aantrad.

De Verenigde Staten zien al wekenlang wijdverspreide, meestal vreedzame protesten tegen raciale vooroordelen en politiegeweld na de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd bij een politieactie in Minneapolis in mei.

Minister verdedigt gebruik federale wetshandhaving

Barr heeft gewezen op brandstichtingen en het geweld dat bij sommige protesten is uitgebroken, waarvan uiterst linkse elementen de schuld kregen. Barr verdedigde het gebruik van federale wetshandhaving om de protesten in Portland te onderdrukken, waar sommige demonstranten voorwerpen naar het federale gerechtsgebouw hadden gegooid.

"Wat zich 's nachts rond het gerechtsgebouw afspeelde, kan redelijkerwijs geen protest worden genoemd; het is, hoe dan ook, een aanval op de regering van de Verenigde Staten", zei Barr.

In zijn getuigenis bagatelliseerde hij ook beschuldigingen over discriminatie bij het politiewerk in het land en zei dat het "een te simpele voorstelling van zaken zou zijn om het probleem te behandelen als een of ander diepgeworteld racisme".

"De bedreiging voor zwarte levens als gevolg van criminaliteit op straat is enorm veel groter dan elke bedreiging als gevolg van wangedrag van de politie", zei hij.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.