Dodelijke fietsongelukken dalen amper mee met auto-ongelukken

ANP Producties | Bron: ANP

Het aantal dodelijke slachtoffers onder fietsers nam de afgelopen twintig jaar slechts mondjesmaat af, terwijl het aantal automobilisten dat omkwam in het verkeer meer dan halveerde. Fietsers van zeventig jaar of ouder hadden zelfs meer dodelijke ongelukken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2019 kwamen in Nederland 237 automobilisten om bij een ongeluk, 60 procent minder dan in 1999. Het aantal omgekomen fietsers schommelt al jaren rond de 200 en lag vorig jaar 11 procent lager vergeleken met twintig jaar geleden. De onderzoekers hebben hierbij ook gekeken naar de ongelukken van mensen op e-bikes.

Vorig jaar kwamen bijna 120 fietsers van zeventig jaar of ouder om in het verkeer, twee derde meer dan twintig jaar eerder. Het risico om te overlijden bij een fietsongeluk is bij deze groep ouderen toegenomen. Vanwege de vergrijzing is het aantal ouderen sinds de eeuwwisseling sterk toegenomen. Ook dat werkte door op het aantal fietsongelukken. Het aantal slachtoffers van onder de zeventig jaar nam juist af.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.