’Kettingrukker’ opgepakt, man verdacht van diefstallen in Leidse, Haarlemse en Gooise regio

Internetredactie
HAARLEM

Met de aanhouding van een 25-jarige man uit Uithoorn denkt de politie een aanzienlijk aantal sieradendiefstallen te hebben opgelost. De verdachte werd dinsdag opgepakt.

De man wordt ervan verdacht op meerdere locaties in Nederland slachtoffers (veelal oudere dames) te hebben beroofd van hun sieraden door deze van de hals af te trekken, waarna hij er meestal vandoor ging op een scooter. Het leverde hem de bijnaam ’kettingrukker’ op.

Begin deze maand bracht de politie Midden Nederland beelden naar buiten van de kettingrukker. De man - een jonge blonde man van tussen de 20 en 30 jaar oud, rond de 1,80 meter, petje op en rijdend op een donkere scooter - is onder meer gefilmd in De Bilt en in Bunschoten.

Naar aanleiding van de beelden kwamen achttien tips binnen, waardoor het onderzoek in een stroomversnelling is geraakt. En de politie op het spoor van de man uit Uithoorn is gezet, vertelt een woordvoerder van de politie Noord-Holland, de eenheid die het onderzoek leidt.

Lees ook: Politie jaagt op de ’kettingrukker’; Achttien tips na tonen van zeer herkenbare camerabeelden, ook namen van mogelijke verdachten genoemd

De verdachte zit momenteel in beperkingen. Binnen drie dagen wordt hij voorgeleid bij de rechter-commissaris die bepaalt of hij langer vast blijft zitten. Of de verdachte bij zijn aanhouding nog in het bezit was van de gestolen kettingen of dat deze al verkocht zijn, kan de woordvoerder in het kader van het onderzoek niet zeggen.

De diefstallen waar de man van wordt verdacht vonden plaats in onder andere Leusden, Bunschoten, Driebergen, Hilversum, Eemnes, Aalsmeer, Leiderdorp, Lisse, Hillegom, Alphen aan den Rijn, Amstelveen, Amsterdam, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, De Bilt, Huizen, Soest, Baarn en Bussum.

Lees ook: De ’kettingrukker’ bezorgt ouderen traumatische ervaringen: ’Ik was totaal verstijfd van angst’

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.