Voormalig premier Maleisië krijgt 12 jaar cel voor corruptie

ANP Producties | Bron: ANP

De voormalige Maleisische premier Najib Razak is dinsdag tot 12 jaar cel veroordeeld wegens corruptie. Hij werd schuldig bevonden aan alle zeven beschuldigingen van corruptie tijdens het eerste proces in verband met een schandaal van meerdere miljarden dollars bij staatsfonds 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Het Hooggerechtshof veroordeelde hem verder tot een boete van omgerekend ruim 42 miljoen euro.

De zaak ging om de plundering van staatsinvesteringsfonds 1MDB. Miljarden dollars werden uit het investeringsfonds gestolen en besteed aan van alles, van onroerend goed tot dure kunst, terwijl investeringsbank Goldman Sachs ook verwikkeld raakte in het schandaal.

Test

Woede onder de bevolking van Maleisië over de diefstal en corruptie speelde een grote rol bij het verlies van Najib's lang regerende coalitie tijdens de verkiezingen in 2018. Na zijn nederlaag werd hij gearresteerd en geconfronteerd met tientallen beschuldigingen.

Het vonnis was een test voor de rechtsstaat van Maleisië. Het komt ongeveer vijf maanden nadat Najib's partij weer aan de macht kwam als onderdeel van een coalitie. Gevreesd werd dat deze ontwikkeling de uitkomst van de rechtszaak zou kunnen beïnvloeden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.