Zelfportret Rembrandt afgehamerd op bijna 14 miljoen

ANP Producties | Bron: ANP

Een vroeg zelfportret van Rembrandt van Rijn heeft dinsdagavond omgerekend 13,95 miljoen euro opgebracht. Het werd aangeboden via veilinghuis Sotheby's in Londen, dat minstens 13 miljoen euro had verwacht. Het is een paneel van 22 bij 16 centimeter uit 1632, toen Rembrandt 26 was.

Het portret toont hem met een zwarte hoed en een witte kraag. Het moet aan het eind van 1632 gemaakt zijn, afgaand op de vormgeving van de handtekening die hij maar kort heeft toegepast. Het was een belangrijke periode voor Rembrandt, die zich net in Amsterdam had gevestigd en flinke successen boekte. In hetzelfde jaar schilderde hij De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp.

Sotheby's vindt de nogal formele uitmonstering van Rembrandt op het portret bijzonder. Misschien was het schilderij bedoeld als een visitekaartje, denken de deskundigen van het veilinghuis: of om klanten te werven of om indruk te maken op de familie van zijn geliefde en toekomstige vrouw Saskia. Met de afmetingen van 21,8 bij 16,3 centimeter kon het ook gemakkelijk naar haar Friese familie worden gestuurd.

Het schilderij is een van de drie zelfportretten van Rembrandt die nog in privaat eigendom zijn. Wie de koper van het schilderij is, is nog niet bekend. Inclusief bijkomende kosten betaalt de nieuwe eigenaar iets meer dan 16 miljoen euro.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.