Noord-Korea: dankzij kernwapens geen oorlog meer

ANP Producties | Bron: ANP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft tijdens een toespraak gezegd dat er geen oorlog meer zal zijn omdat de kernwapens van het land de veiligheid en toekomst garanderen, aldus staatsmedia dinsdag.

Kim maakte de opmerkingen tijdens het vieren van de 67e verjaardag van het einde aan de oorlogshandelingen tijdens de Koreaanse oorlog van 1950-1953, aldus staatspersbureau KCNA. Het land ontwikkelde kernwapens om "absolute kracht" te winnen om een ​​ander gewapend conflict te voorkomen, zei Kim in een toespraak waarin het defensieve karakter van de programma's werd benadrukt.

"Nu zijn we in staat onszelf te verdedigen tegen elke vorm van militaire dreigementen van imperialistische en vijandige troepen", zei hij. "Dankzij ons betrouwbare en effectieve zelfverdedigende nucleaire afschrikmiddel zal er geen oorlog meer zijn en zullen de veiligheid en toekomst van ons land voor altijd gegarandeerd zijn."

Onderhandelingen die gericht zijn op de ontmanteling van de nucleaire en raketprogramma's van Pyongyang in ruil voor de vrijstelling van sancties uit Washington zitten al geruime tijd muurvast. Kim en de Amerikaanse president Donald Trump ontmoetten elkaar voor het eerst in 2018 in Singapore, wat de hoop op een einde aan de nucleaire dreigingen van Noord-Korea wekte. Maar hun tweede top, in 2019 in Vietnam, en daaropvolgende vergaderingen tussen beide landen leverden niets op.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.