Scheefstaand bordje gedenkt gestolen bronzen zeemeermin

Het bordje op de plek waar de Haarlemse Meermin stond.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Een informatiebordje langs de Nieuwe Gracht gedenkt het beeld van de bronzen zeemeermin van illustrator Eric Coolen en ontwerpster Michaëla Bijlsma. ’In de nacht van 14 op 15 juli is de meermin met grof geweld van haar sokkel getrokken en meegenomen’, luidt de tekst.

De Haarlemse schoonheid keek sinds 2014 vanaf het Paardenwed uit op het water. In haar handen houdt de meermin een fles. Op het paneel staan zowel twee foto’s als een illustratie van het kunstwerk, vergezeld door de mededeling dat er hard wordt gewerkt aan een replica.

Het bord staat op het water gericht, waardoor passerende schippers de opdruk kunnen zien. ’En nee het staat niet recht. Het bleek onmogelijk om de buis weer recht te buigen’, schrijft Bijlsma op Facebook.

Eerder dit jaar werd ook al het bronzen beeld van Kortjakje op de Begijnhof van de sokkel getrokken door bronsdieven. Het werk werd vervaardigd door hetzelfde kunstenaarsduo en is inmiddels vervangen door een nieuw exemplaar. Ook andere beelden in de Haarlemse regio vielen recentelijk ten prooi aan criminelen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.