Tata Steel IJmuiden melkkoe voor Indiaas moederbedrijf: via ICT-rekening werd half miljard euro weggesluisd

IJmuiden

Tata Steel IJmuiden wordt financieel kaalgeplukt door het Indiase moederconcern, zeggen zes klokkenluiders van het bedrijf tegen deze krant. Via een ICT-contract is er de afgelopen vijf jaar een half miljard euro naar India gesluisd. Voornamelijk naar een zusterbedrijf uit de Tata-groep.

Het bedrag valt te halen uit een rapport van het gerenommeerde onderzoeks- en adviesbureau Gartner, dat eind 2018 in opdracht van de Nederlandse Tata-directie een audit uitvoerde naar de ICT-kosten.

Lees ook: Tata India sluist half miljard euro weg van Tata Steel IJmuiden; klokkenluiders slaan alarm

Slotsom was dat de Europese staalfabrieken van Tata Steel jaarlijks 210 miljoen euro betalen voor hun ICT. Daarvan is honderd miljoen euro per jaar volgens het adviesbureau niet te verantwoorden.

Tumult in de OR

Bij de ondernemingsraad leidde dit onderzoeksresultaat tot tumult. De raad vreesde in 2019 zelfs voor de continuïteit van het hele bedrijf. De klokkenluiders, bijna allen ICT’ers bij Tata Steel, kunnen deze kosten niet duiden en vinden dat Tata Steel voor dit geld wel betere bestemmingen kan bedenken.

De kostenstijging was in 2015 niet voorzien. In dat jaar liet de directie aan de ondernemingsraad weten de eigen ICT-afdeling in IJmuiden te willen opheffen en voortaan TCS en enkele andere bedrijven in te huren.

Klokkenluiders

De klokkenluiders die deze krant uitvoerig sprak, werkten tot 2015 bij de ICT-afdeling van Tata Steel IJmuiden. Die afdeling hield dat jaar op te bestaan en de 280 medewerkers werden binnen het bedrijf herplaatst in andere functies.

Gelijktijdig werd een contract gesloten met TCS (Tata Consultancy Services) en nog enkele andere ICT-leveranciers. Sindsdien stijgen de kosten en daalt de kwaliteit van het gebodene, signaleren de medewerkers.

Tata: ’Prima service’

Tata Steel weerspreekt dit: er gaat weliswaar veel geld naar ICT maar daar staan volgens het bedrijf investeringen tegenover.

De conclusies in het rapport van Gartner worden bestreden. Volgens de directie in IJmuiden is het contract met TCS niet afgedwongen door de moedermaatschappij en levert deze ICT-ondersteuner prima service. Het contract is deze maand met vijf jaar verlengd.

Slecht Engels

De klokkenluiders hebben op de werkvloer andere ervaringen. De Indiërs die hier als kennismigranten het land binnenkomen om voor Tata Steel IJmuiden te werken, hebben een laag niveau, spreken slecht Engels en sturen torenhoge rekeningen voor elk ondersteuningsverzoek.

Inmiddels hebben de ’oude’ ICT’ers veelal heimelijk hun taken weer opgepakt, hoewel dit niet de bedoeling is.

Maar ze vinden het nodig aangezien meerdere keren de productie in fabrieken is stilgevallen omdat er een ICT-probleem was. De TCS-mensen uit India konden dat niet oplossen, de mensen uit IJmuiden meestal vrij snel.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.