Voedseltekort bij Voedselbank Haarlemmermeer

Het nieuwe onderkomen van de Voedselbank Haarlemmermeer in Hoofddorp.

Het nieuwe onderkomen van de Voedselbank Haarlemmermeer in Hoofddorp.© United Photos/Toussaint Kluiters

Bart Boele
Hoofddorp

Voedselbank Haarlemmermeer teert in op de reserves. „We moeten nu van ons spaargeld voedsel aankopen om de pakketten op niveau te houden”, zegt voorzitter Hans de Bats.

Tot acht weken geleden werd de voorraad lang houdbaar voedsel, bijvoorbeeld in blik, ingezet voor de wekelijkse pakketten. Die voorraad is op. De Bats: „Sinds half maart kunnen we ook geen inzamelingsacties meer in winkels houden, dus het werkt naar twee kanten toe.”

Er zijn meer klanten en er is minder voedsel. In hoeverre dat aan corona is te danken weet De Bats niet precies. „We denken dat we vijftien procent meer klanten hebben die door corona in de problemen zijn gekomen, maar dat is moeilijk te bepalen. We hebben veertig procent meer klanten dan vorig jaar, maar dat hadden we vorig jaar ook en het jaar ervoor ook.”

In het voorjaar neemt het aantal klanten af. „Dat komt door seizoenswerk en omdat mensen volkstuintjes hebben”, aldus De Bats. Hij verwacht komend najaar de grootste toename van het aantal klanten. „De grote klap moet nog komen. Straks is het vakantiegeld en het spaargeld van mensen op en kunnen familie en vrienden niet meer bijstaan.”

Op dit moment zijn er 315 huishouden klant bij de Voedselbank, die elke week een gratis voedselpakket kunnen ophalen. Vorig jaar waren dat er 290, dus de toename valt tot nu toe mee.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.