Echtgenote bij pinautomaat doodgestoken Hoofddorper wil meer aandacht voor jeugdige messentrekkers: ’Dan is dood Tom niet helemaal voor niets’

Herdenkingsplek bij de pinautomaat in Hoofddorp, kort na het drama.
© Michel van Bergen
Hoofddorp

Er moet meer aandacht komen voor jongeren die rondlopen met messen en niet aarzelen er gebruik van te maken. Dat vindt Saskia Manting uit Hoofddorp. Ze verloor op 16 december haar man Tom (64), die door twee pas vijftienjarige Hoofddorpers werd doodgestoken bij een pinautomaat.

De jongens horen donderdag welk straf ze krijgen. Het Openbaar Ministerie heeft tien maanden jeugddetentie geëist en wil bovendien dat jeugd-tbs wordt opgelegd. Doel daarvan is het ’stimuleren van de ontwikkeling’ van de jongens, zodat ze ’straks, als jong-volwassenen, positief kunnen bijdragen aan de samenleving’.

Groot mes

Door erover te praten, woensdag in NRC, hoopt Manting dat de dood van haar man niet helemaal voor niets is geweest. Het ging mis toen Tom op de weg terug van een dagje oppassen op hun kleinzoon in Utrecht nog even geld wilde pinnen voor de huishoudelijke hulp. Saskia Manting bleef in de auto en zag twee slungelige pubers naar dezelfde pinautomaat lopen.

Toen haar man al worstelend met een van de jongens op de grond belandde, stapte ze uit om hem te helpen. Ze bedacht zich toen ze het grote mes zag van de tweede dader, die een glanzende zonnebril droeg en zijn gezicht had verborgen achter een lap.

Terwijl zij 112 belde, stak deze jongen toe om zijn kompaan te bevrijden uit de greep van het slachtoffer. ,,Nadat hij was losgelaten, heeft die jongen Tom nog vol in zijn gezicht getrapt’’, vertelt ze.

Haar man bleek in zijn hart te zijn geraakt en overleed ter plekke, reanimatie mocht niet meer baten. De beveiliger bij Haarlemse geneesmiddelenfabrikant MSD zou een week later met pensioen gaan.

Wiet en snoep

Het duurde een paar dagen voor de verdachten werden opgepakt, na een melding van een leeftijdgenoot. Het duo zit sindsdien in voorarrest. De jongens komen beiden uit een goed nest, blijkt uit het relaas van de weduwe.

Hun ouders hadden hoge functies bij de politie en in het openbaar bestuur. Desondanks besloten ze Tom te beroven van honderd euro. De een wilde wiet en snoep kopen, de andere jongen zou een nieuwe broek hebben begeerd.

Manting (58) was tot ze door multiple sclerose (ms) arbeidsongeschikt werd werkzaam als assistent-griffier bij de gemeente Haarlemmermeer. Ze maakt zich zorgen over de jeugd.

,,Het valt me op, ook bij deze jongens, dat ouders veel aan het werk zijn, en misschien te weinig in de gaten hebben wat hun kinderen doen. Ik vind dat er weinig respect is bij een deel van de jeugd. Een middelvinger naar de politie, een grote mond naar opa en oma en de leerkracht. Geen moraal, niks.”

Voedingsbodem

De weduwe vraagt zich af of deze maatschappelijke problemen hebben geleid tot de dood van haar man. Op Tom was ze wel even boos, vertelt ze in NRC. Hij had toch ook los kunnen laten en ze hun zin kunnen geven?

Ze weet ook wel dat haar man zo niet was. ,,Hij is vol in de strijd gegaan om te voorkomen dat hem onrecht werd aangedaan. Hij dacht waarschijnlijk: die knulletjes doen me niets. Dat heeft hij niet goed ingeschat.’’

Om door te dringen tot de jeugd heeft Mantings advocaat Richard Korver bij de rechtbank in Haarlem bepleit dat de uitspraak ook op Instagram wordt gepubliceerd.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.