Die sluis is toch van ons?! | Stem op de stelling

IJmuiden

Meedenken over de naam van de nieuwe zeesluis in IJmuiden is leuk natuurlijk - maar gaan de IJmonders er ook niet gewoon echt over?

En als een 3FM-deejay campagne komt voeren is dat goede pr - al toog Frank van der Lende aanvankelijk eerst naar het verkeerde ’Muiden’, Muiden in plaats van IJmuiden. Hij wil overigens dat de nieuwe zeesluis Irma Sluis gaat heten - vernoemd naar de gebarentolk die een nationale bekendheid werd dankzij haar vertalingen tijdens de coronapersconferenties van het kabinet.

Koningin Maximá is herhaaldelijk genoemd en de naam ’sluis van bijleg’ is ook al regelmatig gevallen. Als cynische verwijzing naar de forse financiële overschrijding(en).

Lees ook: ’Noem het desnoods De Irma’

(Tekst gaat door onder de foto)

De nieuwe zeesluis wordt de grootste van de wereld. Hij is 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. In januari 2016 is gestart met de bouw, begin 2022 moet de nieuwe zeesluis beschikbaar zijn voor de scheepvaart. Vanaf dan is de Amsterdamse haven elk uur van de dag bereikbaar.

De sluis had eigenlijk vorig jaar al klaar moeten zijn. En voor tegenvallers had het Rijk aanvankelijk 27,5 miljoen euro opzij gelegd, maar eind vorig jaar werd bekend dat dat bedrag inmiddels is opgelopen naar 81 miljoen euro.

Lees ook: ’De nieuwe namen stromen binnen’

Vorige week riepen de gemeente Velsen en Rijkswaterstaat roepen op om met suggesties te komen voor de grootste zeesluis van de wereld.„Wie weet draagt de nieuwe zeesluis de komende 100 jaar jouw naam”, roept havenwethouder Jeroen Verwoort op in een filmpje op de Facebookpagina van Velsen. De wethouder zelf stelt ’retetrots’ te zijn op de enorme sluis in aanbouw. Ter informatie: de andere sluizen heten de Noordersluis, Zuidersluis en de Middensluis. Dus welke naam voor het bouwwerk dat vijf voetbalvelden groot is, zou in dit rijtje passen? Inzendingen kunnen ingestuurd worden via www.velsen.nl/zeesluis.

Verwoort deed intussen zelf enthousiast mee met de grappen die over de naamverkiezing worden gemaakt, onthulde onze columnist(en stadsdichter Joris Brussel dit weekend.

Meedenken en meedoen mag dus - maar het is de gemeente Velsen die uiteindelijk de beslissing neemt. Uit een voorselectie van vijf. Dat werpt de vraag op of de IJmonders zelf niet het laatste woord zouden moeten hebben.

Daar gaat dus ook onze stelling van de week over. Stemmen kan tot vrijdagmiddag 12 uur:

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.