Coronasubsidie van drie ton door Haarlems museum Dolhuys in dank aanvaard

Een schets van hoe het museum er na de verbouwing uit moet zien.
© Afbeelding Ontwerpbureau Kossmann.deJong
Haarlem

Maar liefst 13,5 miljoen euro trekt de provincie Noord-Holland uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen culturele instellingen. Daarnaast komt er ook geld vrij om te investeren in een duurzame toekomst voor de sociaal-culturele sector. Het Dolhuys ontvangt 3 ton subsidie.

Het museum aan de Schotersingel in Haarlem, dat deze week bekendmaakte verder te gaan onder de naam Museum van de Geest, sloot in april vorig jaar de deuren voor een grondige restauratie en verbouwing.

De culturele instelling is uiteraard blij met de toekenning van de subsidie. ,,Deze wordt gebruikt om een lift te plaatsen, vloeren op gelijke hoogte te brengen voor rolstoelgebruikers en de balie bij de entree zo uit te voeren dat deze voor iedereen een verwelkomende functie heeft’’, aldus een woordvoerder.

Tegenvallers

De grootscheepse verbouwing leverde in het begin nogal wat onverwachte tegenvallers op. Er dreigde zelfs een faillissement voor het museum dat kon worden afgewend dankzij een lening van vijf ton waarmee de gemeenteraad in april dit jaar instemde.

De verrassingen in de bouw zijn er nu wel uit, meldt de woordvoerder. ,,Het staal voor de nieuwe delen staat op zijn plaats en de afbouw begint. Een aantal delen is klaar, zoals de historische kapel en de keukeninrichting voor het Ron Blaauw College met een ‘chef's table’ ruimte.

Alle gebouwdelen krijgen nog een opwaardering, ook achter de stopcontacten, waardoor de historische delen en aanwezige details van het eeuwenlange gebruik als zorgcomplex beter zichtbaar zullen zijn’’

Naar verwachting heropent het vernieuwde museum dit najaar weer de deuren voor het publiek.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.