Twee miljoen voor verduurzamen cultuurtempels zoals Dolhuys, Vest en Speeltoren

Cultuurgedeputeerde Zita Pels (links) overhandigt de subsidie van ruim 47 mille aan Manon Koers van Stadsschouwburg Velsen.
© Provincie Noord-Holland
Haarlem

Over twaalf culturele instellingen in Noord-Holland verdeelt de provincie twee miljoen om de toegankelijkheid te verbeteren en het gebouw te verduurzamen.

De twee miljoen was overgeschoten op de begroting van 2018, zodat cultuurgedeputeerde Zita Pels (GroenLinks) een subsidieregeling openstelde. De cultuurtempels kunnen met het geld bijvoorbeeld een lift plaatsen of de entree vernieuwen. Aan verbeteren van de isolatie van het gebouw kan het ook worden besteed. Uiteindelijk zijn twaalf aanvragen gehonoreerd.

Pels ging persoonlijk naar Manon Koers van de Stadsschouwburg Velsen, om te vertellen dat de subsidie, in dat geval ruim 47 mille, is binnengehaald. Koers: ,,Erg blij mij! Juist nu zo belangrijk omdat dit over de toekomst gaat.’’ De Stadschouwburg wil het energieverbruik aanzienlijk omlaag brengen en gaat onder andere de gevels van de zaal en de toneeltoren isoleren. Ook komen er zonnepanelen op de daken waardoor een heel groot deel van de energie in de toekomst afkomstig is van zonnewarmte.

Diverse instellingen besteden de subsidie aan het verbeteren van de toegankelijkheid. Bijvoorbeeld het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam. Het museum zal een deel van de subsidie gebruiken om in het gebouw van de Hollandsche Schouwburg de vaste inrichting van het entreegebouw, de balie, de creatieve ruimte en de educatieve ruimte te realiseren en/of te moderniseren. Er komt een ruimere lift, zodat ook de toegankelijkheid gewaarborgd is voor mensen met een lichamelijke beperking. In beide locaties van het museum, de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool, wordt de toiletvoorziening aangepast voor mindervalide bezoekers.

Het geld is als volgt verdeeld:

Het Dolhuys, het Nationaal Holocaust Museum, en Westfries Museum en de Boekmanzaal van de Nationale Opera & Ballet krijgen ieder drie ton. Paradiso ontvangt 9990 euro, Waterlandsmuseum De Speeltoren 50.000 euro, Museum Kennemerland 100.000 euro, de Hermitage 118.085 euro, Land van Water & Stoom (het stoommachine museum) 127.160 euro, De Hollandsche Manege, paardenpaleis van Amsterdam 230.310 euro, Stadsschouwburg Velsen 47.143 europ en Theater de Vest in Alkmaar 103.649 euro.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.