Alleen thuisfans voorlopig welkom in voetbalstadions: begrip bij Supporterscollectief. ’Eerste stap op weg naar volle stadions’

Zeist

Het Supporterscollectief Nederland heeft er begrip voor dat supporters van de uitspelende club voorlopig niet welkom zijn in de voetbalstadions. „Het liefste speel je met thuis- én uitsupporters”, zegt voorzitter Matthijs Keuning namens de vereniging voor supportersclubs. „Maar het protocol is al zo ingewikkeld, de fans van de thuisclub zijn niet eens allemaal welkom. We zien dit dan ook als de eerste stap op weg naar volle stadions.”

De KNVB deelde donderdag een protocol van ruim tachtig pagina’s met de clubs. Daarin staat nauwkeurig beschreven aan welke regels en voorschriften ze zich allemaal moeten houden zolang de maatregelen gelden die de overheid heeft genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De profclubs mogen in beperkte mate publiek toelaten in hun stadions. In eerste instantie zijn alleen aanhangers van de thuisclub welkom. Die kunnen ook een plek krijgen in het vak dat normaal gesproken bestemd is voor de fans van de bezoekende club.

„Als je het protocol leest, heb je niet gelijk zin om naar een wedstrijd te gaan”, zegt Keuning. „Er zijn veel beperkingen en je moet met heel wat dingen rekening houden. Het is best ingewikkeld. Maar dit plan is niet voor de lol gemaakt. Je moet ergens mee beginnen. We kunnen niet gelijk van 0 naar 100. Dit is de eerste stap op weg naar een 100 procent vol stadion. We moeten nu een tijdelijk offer brengen. We hebben wel met de burgemeesters, de politie en de KNVB afgesproken dat er zo snel mogelijk weer uitsupporters het stadion in mogen zodra dat mogelijk is. Dit is echt een tijdelijke maatregel.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen