Boeren op weg naar Schiphol: marechaussee houdt ze tegen [video]

Boeren hebben zich verzameld met trekkers bij Schiphol om te protesteren.
© ANP
Schiphol

Tientallen boeren zijn woensdagavond met tractoren naar luchthaven Schiphol gereden. De tractoren zijn op de Loevesteinse Randweg Schiphol tegengehouden door de politie en Koninklijke Marechaussee.

Wat de boeren precies van plan waren, is niet duidelijk, zegt een woordvoerder van de marechaussee. "Kennelijk wilden ze door de Schipholtunnel naar Schiphol rijden."

Na overleg met de marechaussee is de groep omgedraaid.

Onder begeleiding worden de boeren het luchthaventerrein afgeleid, aldus de woordvoerder, die de sfeer als "gemoedelijk" omschreef. Een afrit van de A4 is hierdoor afgesloten. Bussen van de politie fungeren als blokkadevoertuigen.

(Tekst loopt door na video’s)

Nieuwe stikstofmaatregel

Een paar honderd mensen hebben zich ook opnieuw verzameld bij het afvalverwerkingsbedrijf in het Drentse Wijster, waar woensdagochtend de circa zestig boeren werden aangehouden. Zij blokkeerden met hun tractoren uit protest de toegang tot de afvalverwerker. Omstreeks 23.00 uur was een deel van de actievoerders alweer vertrokken. De ingang van het afvalwerkingsbedrijf was vrij toegankelijk.

De boeren protesteren tegen een nieuwe veevoermaatregel die per 1 september zal ingaan. De maatregel, bedoeld om de stikstofuitstoot in Nederland omlaag te brengen, moet de maximaal toegestane hoeveelheid eiwit in krachtvoer voor koeien omlaag brengen, Eiwit veroorzaakt de uitstoot van ammoniak (waar stikstof in zit).

(Tekst gaat door onder de foto)

Koninklijke Marechaussee sluit de weg af bij P3 bij Schiphol, waar boeren met trekkers zich hebben verzameld om te protesteren.
© ANP

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, brak woensdagochtend haar werkbezoek aan de provincie Zeeland voortijdig af op advies van de politie. Boeren hadden de locatie van haar werkbezoek achterhaald en waren op locatie aanwezig, waardoor gevreesd werd dat het bezoek niet veilig kon verlopen.

In Breda blokkeerden tractoren woensdagavond een filiaal van supermarktketen Jumbo.

Koninklijke Marechaussee sluit de weg af bij P3 bij Schiphol, waar boeren met trekkers zich hebben verzameld om te protesteren.
© ANP
Boeren hebben zich verzameld met trekkers bij Schiphol om te protesteren.
© ANP
Boeren hebben zich verzameld met trekkers bij Schiphol om te protesteren. De marechaussee heeft de weg afgesloten en houdt de boeren tegen.
© ANP

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.