Talent was ook een kwelling voor Der Jan. De Duitser worstelt al jaren met drank- en drugsverslaving

Talent is niet voor iedereen een geschenk. Want van te veel aanleg wordt een mens lui. Voor Jan Ullrich was zijn begaafdheid soms ook een kwelling. Maar de Duitser kon soms ongelooflijk huishouden. Zoals tijdens de tijdrit naar Corrèze in 1998, de Tour die Der Jan eigenlijk had moeten winnen.

Jan Ullrich, leeft die nog?

Dat is een beetje een boude vraag, maar als de vroegtijdige dood van de inmiddels 46-jarige Duitser wordt aangekondigd, zal dat niet veel mensen verbazen. Ullrich zit al jaren niet best in zijn vel. Volgens de berichten van zijn oud-ploegleider Rudy Pevenage gaat het de laatste tijd weer goed met de winnaar van de Tour van 1997. Want in 2018 werd Ullrich nog opgenomen in een afkickkliniek vanwege een drank- en drugsverslaving.

Deze rubriek is te kort voor het opsommen van alles wat verkeerd is gegaan in het leven van de Duitser. Met ’de juiste kop erop’ had hij veel meer kunnen winnen?

Ullrich had altijd problemen. Hij kwam als wielertoerist uit de winter, steevast een paar kilo te zwaar. Het was altijd de vraag of hij in de juiste vorm de Tour zou bereiken.

Het is sneu om te zien als een sporter niet met zijn eigen talent kan omgaan.

Ullrich kwam als een komeet omhoog. Als 22-jarige moest hij in de remmen knijpen om niet zijn kopman Bjarne Riis te verslaan in de Tour van 1996. In 1997 won hij met overmacht en hij was ook op weg om in 1998 te winnen.

Chauvinisme is een Frans woord, maar de Duitsers kunnen er ook wat van?

’s Lands wonderkind zorgde ervoor dat de wielersport weer populair werd bij onze oosterburen, maar de pers sabelde Ullrich weer keihard neer als het weer eens mis ging, iets waar hij maar moeilijk mee om kon gaan.

In Corrèze was in 1998 nog niks aan de hand?

Ullrich was ruim de snelste in de tijdrit over 58 kilometer. Hij hoefde daarna in de bergen alleen maar stand te houden, dat lukte tot de zestiende rit naar Les Deux-Alpes. Door een hongerklop in het koude weer - zoals Mathieu van der Poel op het WK in 2019 - verloor hij 9 minuten op Marco Pantani. Tijd die hij zelfs in de slottijdrit niet meer goed kon maken. Ullrich kreeg in de jaren daarna met een uitstekend geprepareerde Armstrong te maken, maar met wat meer toewijding had hij de Amerikaan zeker kunnen verslaan.

Kees van Dalsem

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen