Premier Ivoorkust overleden

Yamoussoukro

Premier Amadou Gon Coulibaly van het West-Afrikaanse Ivoorkust is woensdag overleden. Volgens de president is het land in rouw na de dood van de regeringsleider.

Coulibaly (61) werd tijdens een wekelijkse kabinetsvergadering onwel. Hij werd naar een ziekenhuis vervoerd waar hij stierf, zei president Alassane Ouattara in een verklaring voor de nationale televisie. Hij was de kandidaat van de regerende partij bij de presidentsverkiezingen in oktober.

Gon Coulibaly was afgelopen donderdag teruggekeerd naar Ivoorkust na een verblijf van twee maanden in Frankrijk om een hartonderzoek te ondergaan en uit te rusten.

Strijd veroorzaken

De dood van Gon Coulibaly zal waarschijnlijk een strijd veroorzaken binnen de regerende RHDP-partij over wie nu kandidaat moet worden bij de presidentsverkiezingen. Die worden gezien als een belangrijke stabiliteitstest voor 's werelds grootste cacaoproducent.

Ouattara's eerste overwinning in 2010 op de zittende Laurent Gbagbo leidde tot een korte burgeroorlog waarbij ongeveer 3000 mensen om het leven kwamen.

Ouattara wees Gon Coulibaly in maart aan als RHDP-kandidaat, nadat hij had aangekondigd dat hij niet voor een derde termijn zou gaan.

Meer nieuws uit Buitenland

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.