President van Kosovo naar Nederland voor ondervraging tribunaal

Pristina

De president van Kosovo, Hashim Thaçi, zegt dat hij op 13 juli naar Nederland komt om te worden ondervraagd door internationale aanklagers over zijn rol in de onafhankelijkheidsstrijd van Kosovo. Thaçi deed de aankondiging op zijn Facebookpagina.

Op 24 juni heeft een speciale aanklager van het Kosovotribunaal in Den Haag aanklachten ingediend tegen Thaçi, voormalig parlementsvoorzitter Kadri Veseli en anderen voor moord, gedwongen verdwijning, vervolging en marteling.

Het Tribunaal is in 2015 in Den Haag opgericht om oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Kosovo-oorlog in de jaren 1998 en 1999 tegen de Servische heerschappij te berechten.

Aanvoerder

Thaçi was in de Kosovo-oorlog eind jaren negentig aanvoerder van het UÇK, een guerrillabeweging van etnische Albanezen die vochten tegen het Servische leger. Eerder had Thaçi toegezegd te zullen meewerken met het Kosovotribunaal. Hij zegt dat hij onschuldig is en niets te verbergen heeft.

De verdachten zouden honderden slachtoffers hebben gemaakt onder politieke tegenstanders uit alle etnische groepen in Kosovo.

Meer nieuws uit Buitenland

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.