Boeren vechten beperking demonstratierecht aan in Groningen

Groningen

Boeren van de Farmers Defence Force (FDF) en de Veiligheidsregio Groningen staan donderdagochtend tegenover elkaar in de rechtbank in Groningen. De FDF is het niet eens met beperkingen die aan de boeren zijn opgelegd wat betreft het recht om te demonstreren.

Een woordvoerder van burgemeester Koen Schuiling, tevens voorzitter van de veiligheidsregio, bevestigt berichtgeving door RTV Noord dat de rechtszaak gepland staat.

Afgelopen maandag besloot de veiligheidsregio dat boeren in Groningen geen demonstraties meer mogen houden waarbij landbouwvoertuigen worden ingezet op openbare wegen en plaatsen. Deze beperking duurt tenminste tot maandag 13 juli om 07.00 uur. Als reden daarvoor noemde de veiligheidsregio dat eerdere demonstraties hebben geleid tot opstoppingen en gevaarlijke situaties. In Drenthe en Friesland is eenzelfde verbod uitgevaardigd.

Van tafel

De FDF wil dat de maatregel van tafel gaat. De actiegroep ziet in het verbod een aantasting van het grondrecht op demonstreren, zegt woordvoerster Sieta van Keimpema, en stelt dat er nooit onveilige situaties zijn ontstaan tijdens acties van FDF.

"Er zijn geen ongelukken gebeurd, de hulpdiensten konden altijd doorgang vinden en er was politiebegeleiding. Een trekker met een zwaailicht kun je veraf zien. Dat is geen onveilige situatie, daar kun je op inspelen", aldus Van Keimpema. "Wij vinden dat iedere groep in de maatschappij moet kunnen demonstreren met de kenmerken waardoor je deze herkent. De politie reed vorig jaar met 66 kilometer per uur over de snelwegen voor de pensioenleeftijd, de bouw voerde actie met bouwmachines, de kermis met kermiswagens en de boeren met tractoren."

Hoger beroep

De zaak dient om 09.30 uur. FDF zal in hoger beroep gaan, mocht de rechter hen in het ongelijk stellen.

De laatste dagen waren er veel demonstraties en acties van boze boeren. Ze zijn ontevreden over kabinetsplannen voor het verminderen van de uitstoot van stikstof, zoals een voorstel van landbouwminister Carola Schouten om de hoeveelheid eiwit in veevoer te verminderen. Volgens de demonstrerende boeren zou dat nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de dieren.

Ze zijn ook boos op supermarkten omdat die volgens hen geen eerlijke prijs betalen voor landbouwproducten.

Meer nieuws uit Binnenland

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.