Zonnebaden op het strand en even langs de coronatestbus: de GGD zint op nieuwe testlocaties om een corona-uitbraak snel in de kiem te smoren

Drukte op het strand in Zandvoort afgelopen mei.
© Archieffoto
Haarlem

Pootje baden aan het strand en tussendoor nog even een coronatest doen. Of shoppen op de Beverwijkse Bazaar en snel langs de testbus van GGD Kennemerland.

Lees ook: ’We zitten nog middenin de coronacrisis, al denken sommigen van niet’, waarschuwt directeur Bert van de Velden van GGD Kennemerland

GGD Kennemerland zint op manieren om een nieuwe corona-uitbraak direct in de kiem te smoren. Om te voorkomen dat er weer een situatie ontstaat zoals in maart en april waarbij de ziekenhuizen de toestroom maar net aan konden en Nederland op slot ging.

Daarom wil de GGD hun mobiele coronatestbus niet alleen inzetten voor bijvoorbeeld het testen van mantelzorgers op locatie, maar ook andere groepen mensen. Ook al omdat er nu testcapaciteit genoeg is. Er is ruimte voor 800 testen per dag terwijl er nu zo’n 400 testen worden afgenomen.

Directeur Bert van de Velden van de GGD wil dat aantal verhogen. ,,We kunnen meer testen dan we nu doen. Waarom sturen we de testbus niet naar plekken waar de komende tijd veel mensen zijn?’’, vraagt hij zich af.

,,Neem een Beverwijkse Bazaar of het strand? Daar zijn we over het nadenken. Je wilt een helder beeld van de situatie om het virus voor te blijven zodat we niet wéér terug moeten naar de tijd met strenge maatregelen.’’

Teststraat

Naast de mobiele testbus heeft de GGD een teststraat bij het Kennemer Sportcentre waar iedereen zich vanaf 1 juni kan laten testen. Eerder waren dat alleen specifieke groepen zoals bijvoorbeeld zorgmedewerkers en docenten.

Uit de testen die nu worden afgenomen, komt een positief beeld naar voren. In de eerste fase na de corona-uitbraak testte zo’n twee procent positief, nu is dat nog maar 0,3 procent, aldus de GGD. Sinds het begin van de coronacrisis zijn in de regio in totaal tot nu toe bijna 10.000 testen afgenomen. Daarvan testten 1290 mensen positief.

Van de Velden: ,,Het blijft zaak om besmettingen zo snel mogelijk op te sporen.’’

Kan je je met een simpele verkoudheid testen? ,,Zeker. Ik roep vooral op: kom vooral om je laten testen.’’ Testen kunnen op afspraak gemaakt worden op het landelijke nummer 0800-1202.

De ergste crisis is nu voorbij, zo blijkt uit de recente cijfers van het RIVM. In totaal vielen tot nu in de regio Kennemerland 190 doden. Die vielen voor het grootste deel in verzorgingshuizen (127).

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.