Eerste Nederlandse overzichtstentoonstelling John Constable komt in Teylers Museum Haarlem

John Constable (1776-1837), Het strand bij Osmington Mills, 1816, olieverf op doek. Collectie David Thomson.

John Constable (1776-1837), Het strand bij Osmington Mills, 1816, olieverf op doek. Collectie David Thomson.© Foto Teylers Museum

Leontien van Engelen
Haarlem

Teylers Museum in Haarlem weet het zeker: corona vormt geen belemmering voor de expositie over John Constable, de ’Engelse grootmeester van de romantiek’.

Vanaf 19 september tot en met 31 januari is het werk van de Britse kunstenaar in het museum aan het Spaarne te zien. Een felle regenbui boven zee, zonnestralen uit een onstuimige wolkenlucht, glooiende groene heuvels met bomen die ritselen in de wind. De Britse kunstenaar John Constable (1776-1837) is een van de beste landschapsschilders aller tijden, aldus het museum.

Het wordt de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van deze meester uit de romantiek. Vanuit Canada, Londen en Oxford komen tekeningen, aquarellen en schilderijen naar Nederland.

Constables meest geliefde onderwerp was het landschap van zijn jeugd aan de Engelse oostkust in de buurt van Harwich. Sterk geïnspireerd door de manier waarop oude meesters als Ruisdael, Rembrandt en Rubens het Nederlandse landschap weergaven, benaderde hij het Engelse landschap met een originele en open blik.

Tickets met tijdslot zijn vanaf 1 september te bestellen via teylersmuseum.nl.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.