Zo’n tweehonderd deelnemers aan culinaire fietstocht trekken door Santpoort, Bloemendaal en Haarlem voor een hapje en een drankje: ’We moeten weer een beetje gaan leven’

Stoppen bij Café Bartje voor een hapje en een drankje.
© United Photos/Toussaint Kluiters
Santpoort-Noord

Een beetje fietsen en dan bij diverse cafés even een culinaire stop maken voor een hapje en een drankje. De culinaire fietstocht langs Café Bartje, Bartje Bloemendaal, Proeflokaal De Groene Druif in Heemstede en Proeflokaal de Blauwe Druif in Haarlem trok zondag zo’n 200 deelnemers.

,,We moeten weer een beetje gaan leven”, zegt Wouter van der Zwet Slotemaker van Café Bartje in Santpoort, als hij zijn sportieve gasten op het terras verwelkomt. ,,Lekker weer naar buiten, fietsen, een hapje en een drankje onderweg. Dat is zo ongeveer de gedachte achter deze culinaire fietstocht.”

Deelnemer Rob uit Haarlem knikt: ,,Precies. En het is leuk om te doen deze tocht. Voor ons is Santpoort de eerste tussenstop, wij zijn bij Proeflokaal De Blauwe Druif in Haarlem begonnen. Daar kregen we lekkere Franse kaasjes, hier is het een smakelijke quiche. Ik hoorde dat we bij Bartje Bloemendaal een toast met eendenborst krijgen. Prima, dit smaakt naar meer.”

,,We schijnen ergens ook nog bouillabaisse te krijgen”, vult een tafelgenoot hem aan. ,,Het is nog een verrassing waar we dat gaan krijgen.”

Waardebon

,,En dat allemaal voor 17,50”, reageert Wouter van der Zwet Slotemaker. ,,Of eigenlijk maar 7,50, want de deelnemers krijgen ook nog een waardebon van tien euro, te besteden bij Wijnhuis Ten Bilt.”

Deelnemers Yvonne en André uit Haarlem staan ook op het punt van beginnen met de culinaire tocht, zeggen ze.

,,Ik weet niet of we alle posten afgaan”, zegt André. ,,Het waait nogal nu. Maar mijn vrouw en ik gaan in elk geval wel naar Proeflokaal De Groene Druif. Daar treedt straks namelijk Gerard Alderliefste op met zijn band. Dat is wel heel leuk natuurlijk.”

Bij Bartje Bloemendaal zitten Corrie Meijer en haar echtgenoot Mart aan een toastje eendenborst. ,,Lekker hoor”, zegt ze al nippend aan een glaasje rosé. En richting de ober: ,,Complimenten voor de kok.”

,,De magnetron doet wonderen”, reageert die schertsend.

Sociale aspect

Mart: ,,Wat ook leuk is aan een tocht als deze, is het sociale aspect. Je maakt overal even een praatje op het terras met andere deelnemers die je verder helemaal niet kent.” Mart heeft zijn zin nog niet afgemaakt, of hij steekt zijn hand op naar een vertrekkende groep deelnemers. ,,Tot straks bij de Blauwe Druif”, roept hij.

Positieve geluiden alom over deze culinaire trip. ,,Goed georganiseerd allemaal”, zegt deelnemer Hans Kolkman. ,,Ze hebben het ook slim gedaan. De zaak waar je begint, daar eindig je. Zo wordt de omzet - de drankjes betaal je zelf - gelijkelijk verdeeld. Wij zijn begonnen in de Groene Druif en eindigen daar ook weer.”

,,De insteek van dit gebeuren is in elk geval goed”, gaat hij verder. ,,Je bent lekker sportief bezig en het is gewoon heel gezellig. Ik doe volgend jaar weer mee.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.