Boze boeren gedragen zich als een stoet gele hesjes op de tractor | opinie

De boer is boos. Onbegrijpelijk is dat niet, want het is allesbehalve eenvoudig boer te zijn op dit drukbevolkte stukje aarde. Alleen is de boer boos op alles en iedereen, en die houding keert zich inmiddels tegen de agrariërs.

Tegen de stikstofmaatregelen. Tegen te veel (Europese) regelgeving. Tegen veevoer met minder eiwitten. Tegen de houdgreep van de grote supermarkten. De boeren zijn cumulerend boos en hun protesten stapelen zich inmiddels zo snel op dat het voor buitenstaanders allang niet meer duidelijk is waarom de tractor nu weer vanuit de schuur de weg op moet worden gereden.

Zo tufte er dit weekeinde een ’grote banden-colonne’ door ’miezerig’ Amsterdam, onbeholpen op zoek naar het centrum. Overal in het land werd bij distributiecentra van grote supermarkten gedemonstreerd en hier en daar werd - uiteraard - een snelweg geblokkeerd. Wie een grote tractor heeft, heeft kennelijk de macht, of een demonstratie nu aangemeld is of niet.

Aanvankelijk - pré corona - konden de verenigde agrariërs zich verheugen op brede sympathie. De hardwerkende boer op wie het stikstofprobleem wordt afgewenteld, dat denkraam ging er wel in bij de Nederlanders. Maar nu er zoveel sectoren maanden plat liggen en er tal van bedrijven failliet gaan, verdampt dat begrip. Sterker: de ergernis groeit per stoet terreurtrekkers.

Je punt maken lukt alleen als je weet uit te leggen waarom je boos bent. Niet als de boosheid een reden op zich geworden lijkt om als ’gele hesjes op wielen’ het openbare leven te frustreren. Die spiegel moet de boer worden voorgehouden, want zelf lukt dat de boze boer niet meer.

Lees ook: Boeren heffen blokkade bij distributiecentra Albert Heijn en Aldi in Zaandam op

Meer nieuws uit Opinie-Column

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.