Marechaussee en vijf politiewagens nodig bij onrust rondom doodgebeten hond in IJmuiden

© Ko van Leeuwen
© Ko van Leeuwen
© Ko van Leeuwen
© Ko van Leeuwen
© Ko van Leeuwen
1/5
IJmuiden

Twee Amerikaanse staffords hebben vrijdagavond laat een chihuahua doodgebeten. Dat gebeurde tussen elf uur en half twaalf in de Eenhoornstraat in IJmuiden. De politie heeft de twee grote honden in beslag genomen.

Vijf eenheden van de politie en de Koninklijke Marechaussee zijn ter plaatse geweest om de ontstane onrust te sussen. Ook zijn een ambulance en een dierenambulance opgeroepen.

Omdat verschillende meldingen door elkaar heen liepen, kwam er zoveel politie aan te pas. De Koninklijke Marechaussee, die toch al in IJmuiden is gestationeerd, hielp een handje.

Het begon allemaal met een echtelijke twist waarover de politie een melding binnenkreeg. De twee staffords waren mogelijk ontsnapt uit de woning waar de ruzie was. De eigenares van de honden had letsel en er was sprake van behoorlijk alcoholgebruik. Zij is behandeld door de verpleegkundige van de ambulance.

Emotioneel

Terwijl de politie de echtelijke ruzie probeerde te sussen, liepen de honden los over straat. Ze gingen achter katten aan en in de Eenhoornstraat beten ze de chihuahua dood. De vrouw die het hondje aan de riem uitliet, paste op het dier. Zij was heel erg emotioneel en verdrietig, vertelt een politiewoordvoerder.

Ondertussen gingen diensthondenbegeleiders van de politie, met een speciale vangstok, achter de loslopende staffords aan. Zij wisten de agressieve honden te vangen. Vanwege het doodbijten van de chihuahua en ook omdat de twee honden al eerder betrokken zijn geweest bij een bijtincident, heeft de politie ze in beslag genomen. De dierenambulance heeft ze naar een asiel gebracht. In overleg met de officier van justitie wordt bekeken wat er met de Amerikaanse staffords gaat gebeuren. Mogelijk moeten ze eerst een gedragstest ondergaan.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.