Jeugddetentie geëist tegen minderjarigen fatale roofoverval bij pinautomaat in Hoofddorp

Hulpverleners bij de geldautomaat, december 2019.
© Archief
HOOFDDORP

Tegen twee jongens van vijftien en zestien jaar uit Hoofddorp is donderdag voor de rechtbank in Haarlem tien maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ-maatregel geëist, ook wel jeugd-tbs genoemd. De jongens worden verdacht van een fatale roofoverval op een 64-jarige man in hun woonplaats eind vorig jaar.

Het slachtoffer stond op 16 december tegen 21.00 uur samen met zijn vrouw geld te pinnen aan de Markenburg, toen hij werd overvallen door twee jongeren. Er ontstond een worsteling, waarbij hij werd gestoken.

De man overleed bij de geldautomaat. De buit bedroeg onder meer 100 euro en een creditcard.

De jongens werden enkele dagen later aangehouden. Zij hebben verklaard dat ze het slachtoffer nooit hebben willen doden. Dat risico werd volgens het Openbaar Ministerie door hen onvoldoende gezien, maar het was er wel.

De officier van justitie zei daarover tijdens de zitting: "Als je een groot, scherp mes meeneemt bij een beroving, al is het om mee te dreigen, is er een enorm risico dat je dat mes ook op een andere manier gaat gebruiken: om mee te steken. Met alle gevolgen van dien."

De jongens waren tijdens de fatale overval alle twee vijftien jaar. De maximale straf is dan één jaar jeugddetentie. De zitting is vanwege de leeftijd van verdachten achter gesloten deuren behandeld.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Lees ook: Dodelijk slachtoffer Hoofddorp neergestoken door overvallers, echtgenote was getuige

Lees ook: OM: Pinnende man ’veel minder dan 11 keer’ gestoken in Hoofddorp

Lees ook: Enkele honderden mensen bij ’tocht van licht’ voor doodgestoken Hoofddorper [video]

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.