Van de hoofdredacteur: normaal wordt het nog niet, maar wij hebben veel Zin in Zomertijd

De zomer van 2020 is geen doorsneezomer. Het wordt een zomer zonder festivals, zonder evenementen, zonder verre vakanties, zonder hordes buitenlandse toeristen, de meeste Nederlanders blijven dichtbij huis. Juist in deze onzekere tijd is er, zoals u het zelf vast ook ervaart, behoefte een positief geluid, aan opgewektheid en aan diepgang die voorbij de crisis kijkt, als tegenhanger van de zware economische tijden die zich al aandienen.

Zaterdag ligt voor u onze eerste zo goed als coronavrije bijlage ’Zin in Zomertijd’. Met in dit nummer onder andere een prikkelend interview met de Denker des Vaderlands Daan Roovers, een column van cabaretière Louise Korthals, een fotowedstrijd en met tips over natuur, cultuur, mode en eten. Iedere week heeft het blad een bijzondere grafische cover die de moeite waard is om als poster aan de muur te hangen. Zomertijd zal acht weken in het weekeinde verschijnen, daarna keren de vertrouwde bijlagen Plus en Vrij weer terug.

Mijn eerste vier maanden als hoofdredacteur zijn nogal anders gelopen dan ik had verwacht. De eerste drie weken verliepen nog normaal, en kon ik een bezoek brengen aan onze redacties in Hilversum, Leiden en Alkmaar. Maar net toen ik op het punt stond om naar onze redactie in Schagen af te reizen, brak de coronacrisis in volle hevigheid los.

Sinds dat moment werken vrijwel alle redacteuren vanuit huis, op iedere redactie zaten nog drie of vier mensen, en de papieren krant werd ’s avonds volledig vanuit huis gemaakt. Nog steeds als ik rond 18 uur de redactie verlaat, ben ik vaak de laatste die het licht uit doet. Dat blijft een surrealistische ervaring, de krant is dan immers nog lang niet af.

Gelukkig hebben we ondanks de hobbels op de weg veel kunnen doen de afgelopen maanden. Al onze regioredacties hebben geleerd om, zoals wij dat noemen, datageïnformeerd te werken. Met behulp van data kunnen we zien welke stukken veel gelezen worden, of stukken worden uitgelezen, welke onderwerpen echt leven, of we de juiste vragen beantwoorden en of we verhalen wel goed presenteren. Niet om hypes achter na te lopen, maar om beter onderbouwd journalistieke keuzes te maken.

We zijn de lezer vaker gaan betrekken bij het nieuws. We vroegen of u bereid was om de rust in het luchtruim te laten voortduren door na de coronacrisis minder te gaan vliegen, u reageerde massaal toen we u vroegen of het standbeeld van JP Coen in Hoorn mag blijven staan, u praatte mee over de noodzaak om straatnaambordjes van gevallen helden te veranderen, u kon medische vragen over corona mailen die we lieten beantwoorden door specialisten uit het ziekenhuis en u mailde ons hoe het ging met familieleden in een verpleeghuis. De indrukwekkende respons die we op die oproepen krijgen, doen ons nog meer realiseren hoe groot onze band met de lezers is, hoe betrokken u zich voelt bij de krant en bij uw regio. Dat koesteren wij zeer. De komende maanden willen we extra investeren in onderzoeksjournalistiek. Uw suggesties, tips en opmerkingen blijven van harte welkom, we horen graag van u.

Tot slot heb ik goed nieuws voor onze trouwe abonnees. Velen van u lieten ons weten hoezeer u de extra puzzelpagina waardeert die we in het begin van de coronacrisis aan de krant hebben toegevoegd. Daarom hebben we besloten dat de extra puzzelpagina blijft. Ook als de corona overwonnen is.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.