Jour sans Tour: De wens voor waanzinnige waaieretappes; urenlang kijkspektakel op een dag dat je het niet verwacht

Twee soorten ritten in de Tour zijn eigenlijk het leukste om te volgen. Zware bergetappes met de finish op de top en waaieretappes. En wellicht is een waaieretappe nog wel leuker, want die laten zich maar moeilijk voorspellen. De rit van Millau naar Lavaur zou er een kunnen worden.

Wat zijn de voorwaarden voor een waaieretappe?

Er moet een flinke zijwind staan, schuin tegen. Aan pal tegenwind heb je niet zo heel veel, dan kunnen renners zich zonder problemen verstoppen in de buik van het peloton. Bij tegenwind van de zijkant kan een coureur zich alleen verstoppen schuin achter zijn voorganger. Het peloton waaiert zich dan breed uit over de weg. Echter, op een bepaald moment is er niet genoeg weg meer over om te kunnen schuilen, een renner komt op de kant te zitten en moet uiteindelijk lossen, omdat-ie vol in de wind komt te rijden. Een elitegroep blijft over.

En er moet natuurlijk een ploeg zijn die de boel in gang zet?

Want er moet vooraan wel serieus doorgetrapt worden, kop over kop. Met een of twee ploegen is dat goed te doen. Het kost veel energie, maar je kan concurrenten op minuten rijden.

Was dat niet zo in de Tour van 2013?

In de Tour van Bau en Lau zaten Bauke Mollema en Laurens ten Dam in de eerste waaier, samen met erkent specialist Niki Terpstra en Peter Sagan, Mark Cavendish en Alberto Contador. De ploeg van de twee Nederlanders, Belkin, trok al vroeg in de wedstrijd door, op 100 kilometer van de finish. Chris Froome kreeg zo een minuut aan zijn broek en Alejandro Valverde verloor bijna 10 minuten. Cavendish won de etappe, voor Sagan en een fanatiek meesprintende Mollema. De doorgaans saaie sprintrit naar Saint-Amand-Montrond werd zo een kijkspektakel van 2,5 uur.

En vorig jaar won Wout van Aert verrassend de rit naar Albi, de stad in de buurt van Lavaur.

Hij was de snelste sprinter van een groep van zo’n 30 man, terwijl Van Aert natuurlijk helemaal geen sprinter is, maar een veldrijder met bovennatuurlijke krachten. Valverde had nu meer geluk en zat er samen met onder andere Adam Yates, Nairo Quintana, Steven Kruijswijk, Emanuel Buchmann, Geraint Thomas en de latere winnaar Egon Bernal wel bij. Thibaut Pinot, Rigoberto Uran, Richie Porte, Jakob Fuglsang verloren veel tijd en hun Tour. En dat in een vlakke rit die vooraf een formaliteit was. Dat maakt waaieretappes en van de mooiste wielerfenomenen.

Kees van Dalsem

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen