Tentoonstelling op de Amsterdamse Wallen: Japanse fotografie centraal

Aram Tanis, #41- ’Fireflies Ain’t Here Anymore’, 2018.
© Foto Aram Tanis

De baanbrekende fotografie van drie Japanse fotografen en twee fotografen uit Nederland vormen een tentoonstelling die vanaf vrijdag 3 juli is te zien in Magazijn op de Amsterdamse Wallen.

Van 3 tot en met 5 en 10 tot en met 12 juli presenteert The Gallery Club de tentoonstelling ’Reflection’ in Magazijn. Deze fotografietentoonstelling toont het werk van de Japanse fotografiegrootheden Eikoh Hosoe, Daido Moriyama en Issei Suda, en dat van de Nederlandse fotografen Yamandú Roos en Aram Tanis.

Reflection laat zien hoe het werk van een generatie baanbrekende fotografen een volgende generatie weet te inspireren, en hoe ’inspirator’ en ’leerling’ elkaars werk beïnvloeden. Beide weekenden starten op vrijdagavond met een exclusief diner waarbij Yamandú Roos en Aram Tanis in een intieme setting vertellen over hun werk.

The Gallery Club selecteerde de werken van de drie Japanse kunstenaars in samenwerking met het Antwerpse IBASHO, een galerie die gespecialiseerd is in Japanse fotografie. Eikoh Hosoe, Daido Moriyama en Issei Suda worden gezien als grondleggers van de moderne Japanse fotografie en hebben veel invloed gehad op andere fotografen, waaronder Aram Tanis, wiens werk ook te zien is in de tentoonstelling Reflection.

Hosoe, Moriyama en Suda inspireerden elkaar om te komen tot het werk waarmee zij wereldberoemd werden. Zo was Daido Moriyama ooit een leerling van Eikoh Hosoe. Moriyama, die bekendstaat om zijn confronterende zwart-wit fotografie, omschreef zijn eigen stijl als ’are, bure, boke’, wat in het Japans rauw, wazig en onscherp betekent. The Gallery Club werkt voor de vierde keer samen met IBASHO. Beide organisaties vieren dit jaar hun 5-jarig jubileum.

The Gallery Club organiseert drie keer per jaar The Gallery Club Weekend. Reflection is de tweede editie van deze weekenden in 2020. Omdat er in verband met de coronamaatregelen minder bezoekers tegelijkertijd aanwezig mogen zijn in de expositieruimte, verdeelt The Gallery Club deze editie over twee weekenden. Speciaal voor de tentoonstelling heeft muziekproducent en dj Robi Reisinger (ook bekend als Jazzfunked) een videocompilatie gemaakt. In circa 120 beelden laat hij op ritmische wijze het oeuvre van de fotografen zien. Zo maken bezoekers op een laagdrempelige manier kennis met hun werk.

The Gallery Club Weekend - Reflection, Magazijn , Oudezijds Voorburgwal 153a , Amsterdam

The Gallery Club Dinner , Vrijdag 3 en 10 juli , 19-22.30 uur

Open House , Zaterdag 4 en zondag 11 juli, en zaterdag 5 en zondag 12 juli , 12-19 uur

Tickets voor het diner op vrijdag 3 en 10 juli zijn verkrijgbaar via: gili@thegalleryclub.com.

Op zaterdag 4 en 11 juli en zondag 5 en 12 juli is de tentoonstelling gratis te bezoeken. In verband met de coronamaatregelen is het verplicht om hiervoor een tijdslot te reserveren via gili@thegalleryclub.com.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.