Zandvoort is overlast op strand, straat en boulevard beu en stelt verbod op lachgas in

© Foto ANP

Richard Stekelenburg
Zandvoort

Zandvoort is de overlast die de verkoop en gebruik van ballonnen met lachgas met zich meebrengt spuugzat. Op initiatief van burgemeester David Moolenburgh wordt het gebruik ervan verboden.

De badplaats ervaart zowel op strand, straat als boulevard overlastgevend gedrag en vervuiling door ballonnen en lachgaspatronen. Het gebruik ervan door met name jongeren heeft sinds de versoepeling van de coronamaatregelen een vlucht genomen, zo stelt burgemeester Moolenburgh. Na incidenten afgelopen vrijdag nam hij het initiatief om de gemeenteraad voor te stellen het gebruik ervan aan banden te leggen door een verbod op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De raad ging daar dinsdagavond met veel instemming mee akkoord.

Het verbod wordt in de APV gerangschikt als artikelnummer 2:49a

De tekst gaat luiden:

’Het is verboden op een openbare plaats, op openbaar water of in voor publiek openstaande gebouwen lachgas of daarop gelijkende waar met een ballon of enig ander hulpmiddel te gebruiken, toe te dienen, of ten behoeve van dat gebruik voorwerpen of stoffen voorhanden te hebben.’

Of het verbod juridisch houdbaar is, zal overigens nog moeten blijken. Moolenburgh gaf aan dat Zandvoort met nog maar paar andere gemeente - waaronder Haarlem - in deze voorop loopt. Hij ziet een eventuele uitspraak rechter echter met vertrouwen tegemoet nu het verbod als noodzakelijk is aangeduid voor het handhaven van de openbare orde.

Een landelijk verbod lijkt ondertussen aanstaande.

Lees ook:

Nu de vrijheid lonkt, zijn de veiligheidsregio’s aan zet zodra het virus ergens oplaait. Best spannend, vinden de burgemeesters

Reizigers bestormen bus naar het Zandvoortse strand, maar er mogen er maar dertig mee [video]

Snikhete dag op het Zandvoortse strand: ’We kunnen maar beter van de zon gaan genieten’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.