Jour sans Tour: ’De leegheid van die levens schokt me’. Een literaire rit over de Mont Aigoual, de berg die in Nederland bekend is door de roman van Tim Krabbé

Meyrueis, Lozère, 26 juni 1977. Warm, bewolkt weer. Ik pak mijn spullen uit mijn auto en zet mijn fiets in elkaar. Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me.’

Dat zijn de eerste regels van het boek ’De renner’ van Tim Krabbé.

De fietsende schrijver, of schrijvende fietser, doet in het verhaal mee aan de Ronde van de Mont Aigoual, de berg waarop de zesde rit van de Tour de France van 2020 finisht. Het is een literaire ode aan het wielrennen. Aan de Ronde van Frankrijk, maar ook aan het zelf rijden van een koers.

(Tekst gaat door onder de foto)

Want wil niet elke wielrenner eigenlijk schitteren in de Tour?

Dat is waarschijnlijk de reden dat wielrenners bij veel overige verkeersdeelnemers niet zo populair zijn. De mannen - en gelukkig steeds meer vrouwen - die soms net iets te hard over ’s lands wegen jagen zijn net zulke romantici als Krabbé. De Amsterdammer maakte van de droom werkelijkheid, want hij ging op late leeftijd nog proberen om klimkoersen in het buitenland te winnen. Hij was diep in de dertig toen hij ging trainen met profs als Gerrie Knetemann.

Krabbé maakte een brug tussen de wielersport en de literatuur.

’De renner’ is een van de weinige gelukte romans waar een sportwedstrijd in verwerkt zit. Krabbé kreeg dan ook veel krediet van de wielerprofs. Volgens Knetemann had de romanschrijver het gevoeld. En met het, bedoelt de wereldkampioen van 1978 het gevoel coureur te zijn. Laurens ten Dam is ook een bekende fan van het boek, hij had het op zijn lijst staan op de middelbare school.

Is de Mont Aigoual (1560m) eigenlijk een beetje een moeilijke beklimming, veel tourhistorie heeft de berg niet?

Er was een keer eerder een passage, in 1987, maar die etappe werd gewonnen door sprinter Jean-Paul van Poppel. De kant die vandaag bedwongen zou worden, is een pittige klim van ruim 34 kilometer, waarbij vooral de Col de la Lusette lastig is met stukken van 11 procent. Daarna volgt een korte afdaling, het laatste stuk naar de top van 9,5 kilometer heeft een gemiddelde van rond de 4 procent. Er zijn zwaardere bergen in Frankrijk, zo’n 300 volgens de site climbbybike.com.

En wie won de Ronde van de Mont Aigoual?

Dat is flauw om te gaan vertellen. ’De renner’ is een uitstekend boek om in een vrijwel sportloze zomer van te genieten.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen