Basketbalcoach Randy Wiel over ’pupil’ Michael Jordan: ’Het is een goeie knakker hoor, maar hij laat je wel betalen voor zijn hamburgers’

Jordan en Wiel.
© Eigen foto

Voor de meeste basketballiefhebber is Michael Jordan een halfgod. De beste speler ooit. Voor Randy Wiel is hij gewoon Michael, de jongen met wie hij begin jaren tachtig oefenpotjes speelde.

,,We hadden geen idee dat Michael Jordan zo goed kon worden”, herinnert Wiel zich. Hij werkte begin jaren tachtig in de zomers als trainer bij het collegeteam van North Carolina voor de summer league. ,,Op de trainingen deed ik ook weleens mee en stond ik tegenover hem. Hij was toen een geweldige atleet, maar nog niet zo’n goede basketballer. Hij had moeite met zijn schoten, zeker met jumpshots. Juist daarom is hij ontzettend hard gaan werken. Driepunters zijn nooit zijn sterkste punt geweest, maar op de middenafstand was hij de beste.”

Lees ook: Nederlands basketbalicoon Randy Wiel ziet dingen veranderen in de VS: ’Racisme zit daar heel diep’

De eerste twee jaar op college was Jordan nog geen dragende speler. ,,Sam Perkins en James Worthy waren de mannen. Als zij hun dag niet hadden, werd het team gesloopt. In de finale van 1982 maakte Jordan de winnende worp. Dat gaf hem zelfvertrouwen, waarna hij in zijn derde jaar echt de leider van het team werd.”

Wiel spreekt Jordan nog regelmatig. Onlangs nog. Over de veel geprezen documentaire The Last Dance. ,,Hij maakte zich zorgen dat mensen een verkeerd beeld van hem zouden krijgen, omdat hij op veel beelden gemeen is richting teamgenoten. Ik zei hem dat dat juist aangeeft hoe graag hij wilde winnen en hoe gedreven hij was.”

Wiel was zelf ook onder de indruk van de docu. ,,Ik wist veel, maar dit was echt een inside look. In Amerika was er veel commotie over de scene waarin Jordan vertelt dat hij Steve Kerr sloeg tijdens een training. Ik was niet verbaasd. Geloof mij: in alle sporten gaan spelers met elkaar op de vuist.”

Elk jaar op het zomerkamp van North Carolina ziet Wiel Jordan. ,,Dan spelen we partijtjes met de veteranen. Voor ons is hij nog altijd gewoon Michael. Zo ziet hij zichzelf ook. Hij staat er niet bij stil dat hij wordt gefotografeerd als hij met vrienden gaat feesten. Het is een goeie knakker, hoor. Hij laat je alleen wel betalen voor zijn hamburgers bij de McDonalds, want Michael heeft nooit geld bij zich. Alleen maar creditcards”, lacht Wiel. ,,’s Avonds maakt hij het gelukkig goed met een diner op zijn kosten.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen