Haarlemmers mogen aardappels scheppen in Schalkwijk: duizenden kilo’s liggen klaar

© Foto ANP/Remko de Waal
Haarlem

Haarlemmers kunnen zaterdagmiddag een tas met aardappels volscheppen in Schalkwijk. Bij Tuinderij de Waardering aan het Tennispad ligt een berg met duizenden kilo’s klaar.

Geïnteresseerden kunnen een tas met aardappelen volscheppen (maximaal tien kilo) als ze een ticket van 4,50 euro hebben bemachtigd. Een ticket is vrijdag vanaf 12.15 uur te koop via de app Too Good To Go. Op die manier kan de organisatie met tijdsloten werken, waardoor niet iedereen op hetzelfde moment naar Schalkwijk komt.

Het initiatief is bedoeld om aardappelboeren te steunen. Door de weggevallen vraag naar friet in de horeca, op festivals en voor de export ontvangen zij amper nog een fatsoenlijke vergoeding. Noodgedwongen worden hun producten gebruikt voor biogas of als veevoer.

Om de voedselverspilling te voorkomen, liet duurzaam ondernemer Jur Jacobs op 6 juni een berg van 20.000 kilo aardappelen storten op de NSDM-werf in Amsterdam. Binnen zes uur waren de piepers uitverkocht. Het succes verleidde hem tot een uitbreiding van het initiatief. Zaterdag zijn op twaalf plaatsen in Nederland de Too Good To Go aardappelen te koop.

Op de Nationale Aardappelberg Dag is de Waardering geopend van 12 tot 18 uur. De Tuinderij is gevestigd op de voormalige voetbalvelden van DCO en Young Boys.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.