Aantal coronadoden niet gestegen, voor het eerst in maanden

© ANP
BILTHOVEN

Het aantal coronadoden is in de afgelopen 24 uur niet gestegen. Het zijn er nog steeds 6090. Voor het eerst sinds begin maart heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 24 uur tijd geen sterfgevallen doorgekregen.

Afgelopen vrijdag stierven twee mensen aan het virus. Dat zijn de laatste sterfgevallen die tot nu toe zijn geregistreerd. Op zaterdag en zondag is voor zover nu bekend niemand overleden.

Dat kan dinsdag veranderen, omdat sterfgevallen uit het weekeinde soms in de loop van maandag aan het RIVM worden doorgegeven. Het instituut brengt die informatie dan op dinsdag naar buiten. Daarom liggen de cijfers op dinsdagen doorgaans hoger dan op andere dagen.

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gestegen van 55 naar 59. Een geringe stijging en geen reden tot zorg, "eens te meer omdat het aantal patiënten met Covid-19 in de kliniek afneemt", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

De intensive cares behandelen 512 mensen met andere aandoeningen, 61 minder dan op zondag. Op de verpleegafdelingen liggen 194 coronapatiënten. Voor het eerst in lange tijd ligt dat aantal onder de tweehonderd.

Ziekenhuisopnames

GGD'en hebben twee nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten gemeld. Een ervan werd eind maart in een ziekenhuis opgenomen, maar dat is nu pas verwerkt. Het totaalaantal opnames staat nu op 11.851. Het virus is verder vastgesteld bij nog eens 69 mensen. Dat totaal is gestegen naar 49.658.

In de afgelopen twee weken is het coronavirus vastgesteld bij 1875 mensen. Een op de drie nieuwe patiënten komt uit Zuid-Holland. Dertig mensen zijn in de afgelopen veertien dagen in een ziekenhuis opgenomen. In diezelfde periode stierven 46 mensen. Overijssel, Groningen, Friesland en Zeeland hebben al weken geen sterfgeval meer gezien.

Kaart: Waar zijn de ziekenhuisopnames vanwege corona in deze regio?

Het eerste geval van het coronavirus in Nederland werd op 27 februari vastgesteld. De eerste dode viel op 6 maart, dag 9 van de uitbraak. Een 86-jarige man uit Oud-Beijerland overleed in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.

Hoogste aantal

Op 7 maart (dag 10) overleed ook iemand, op 8 maart (dag 11) stierven twee mensen. Op 9 maart overleed niemand. Een dag later, op dag 13 van de uitbraak, begon een lange periode van sterfte. Die duurde tot en met afgelopen vrijdag, dag 114 van de uitbraak.

Eind maart en begin april was de corona-uitbraak op zijn hevigst. Van 25 maart tot en met 7 april, een periode van 14 dagen, stierven 2261 mensen.

Op 31 maart stierven 175 patiënten, het hoogste aantal tot nu toe.

Sinds half april daalt het dagelijkse dodental. Aanvankelijk ging dat met kleine stapjes, maar sinds eind april gaat de afname snel.

Op 28 april, dag 62 van de uitbraak, kwam het aantal doden boven de 5000 uit. Pas op 3 juni was dat gestegen tot boven de 6000. De teller staat nu op 6090.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.