Mondkapjes op de Noordzeekanaalponten op losse schroeven door juridische haken en ogen

Mondkapjes op pont over het Noordzeekanaal.
© Archieffoto
Velsen-Zuid

De mondkapjes op de Noordzeekanaalponten staan op losse schroeven. Vanwege de juridische haken en ogen voelt het GVB zich genoodzaakt om de mondkapjes misschien te schrappen op de veerponten. Ze zijn juridisch niet af te dwingen omdat de veiligheidsregio’s Kennemerland en Zaanstreek-Waterland de noodverordening niet aanpassen.

Als de veiligheidsregio’s de mondkapjeseis niet doorvoeren, wil beheerder GVB weer terug naar de oude situatie waarbij reizigers anderhalve meter afstand moeten houden op de Noordzeekanaalponten in Velsen en Zaanstad.

Op drukke momenten kunnen er dan wel minder reizigers mee op de ponten en kan het gebeuren dat ze langer moeten wachten, zo waarschuwt het vervoersbedrijf.

Zonder mondkapje kan maar zo’n 25 procent van de reizigers worden vervoerd over het Noordzeekanaal omdat reizigers dan anderhalve meter afstand moeten houden. Met een mondkapje kunnen meer reizigers worden vervoerd.

Alleen omdat de ponten niet vallen onder het openbaar vervoer, moeten veiligheidsregio’s de ’mondkapjeseis’ regelen via een noodverordening. De komende dagen is er nog een overleg tussen het GVB en de veiligheidsregio’s over de kwestie waarna de knoop definitief wordt doorgehakt.

Minder reizigers

Het GVB vindt het jammer dat de veiligheidsregio’s de mondkapjes nog niet formeel verplicht hebben gesteld. Eus Drossaers, manager Veren van het GVB: ,,We willen graag zoveel mogelijk reizigers meenemen. Door het verplicht stellen van de mondkapjes kan dat. Als we de mondkapjes schrappen, moeten we weer anderhalve meter afstand houden, met als gevolg minder reizigers per oversteek.’’

Vooral bij de Velserpont is de drukte een probleem. Doordat de sluisroute vanwege de aanleg van de nieuwe zeesluis is afgesloten, is er een extra spitspont ingezet maar de verouderde ponten kampen met veel uitval.

Op de IJveren in Amsterdam is de situatie met de mondkapjes overzichtelijker. De veiligheidsregio in Amsterdam heeft de mondkapjesverplichting wel opgenomen in de noodverordening, waardoor de eis daar wel is af te dwingen.

De mondkapjesregels leidden de afgelopen tijd tot wrevel. Zo werden soms reizigers geweigerd door pontpersoneel terwijl dat niet de bedoeling was. Gemeenten hadden al aangekondigd dat ze geen boetes zouden uitdelen.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.