Niet naar Johan Derksen gaan, is ongeloofwaardig als je straks wel naar Qatar gaat | commentaar

GerBen van ’t Hek

De voetbalinternationals willen niet meer voor de camera’s van Voetbal Inside verschijnen. Omdat Johan Derksen een keertje te veel over de schreef ging. Een keihard statement tegen discriminatie? Welnee: eentje juist met een boterzachte kern.

Nu het recht om gekwetst te zijn als ’nieuw’ grondrecht het steeds vaker wint van de vrijheid van meningsuiting, is het dringen geblazen om je aan de ’keurige’ kant van het debat te tonen. Dus toen Derksen in de uitzending een volslagen abjecte Zwarte Piet-verwijzing maakte, buitelden adverteerders, BN’ers en ook de beste voetballers van Nederland over elkaar heen om Derksen & Co in de ban te doen.

Nu hoeft niemand Derksen te verdedigen, dat kan hij heel goed zelf, maar de actie van Oranje mag toch als behoorlijk gratuit worden beschouwd. Geen beroepsgroep immers die zo ’flexibel’ met zijn principes om gaat als dikbetaalde profvoetballers. Zonder scrupules tekenen ook spelers uit de huidige top dikke contracten bij clubs in landen die louter hoog scoren op de Amnesty-ranglijst van foute regimes.

En alle internationals - niemand uitgezonderd - willen dolgraag naar het WK in Qatar. Een land waar de welvaart wordt geschraagd door de slaven van deze tijd. Waar het bloed van honderden omgekomen arbeidsmigranten zich mengde met beton tijdens de bouw van de stadions. Waar vrijheid van meningsuiting niet eens bestaat.

PSV en Ajax overwinterden er, met de blinddoek van geld voorgebonden, recent nog. En ook Oranje zal, bij plaatsing straks gewoon gaan. En wegkijken. Niet naar Derksen gaan lijkt stoer, maar is pas geloofwaardig als je ook het WK-Qatar boycot.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.