Discussie over ’foute straatnamen’ leeft: 99 ingezonden brieven van lezers op een rij

Haarlem

Massaal werd er er gereageerd op de oproep ’wat te doen met ’foute’ straatnaambordjes in Haarlem. Hieronder alle 99 reacties onder elkaar.

Niet wissen

Laat al die naambordjes staan dat is ons verleden en het verleden is gebeurd dat kán je niet wissen door naamborden van straten te gaan vervangen. Geef op basisscholen er les over, daar heb je meer aan. Overigens erger ik mij hier wel aan alles moet anders om dat het slecht is. Ja, de politie moet over de gehele wereld heropgevoed worden Bij mij is het: All Colors Matter

Alle kleuren, seksen en religies doen er toe, geen uitgezonderd.

Lees ook: Lezers reageren massaal op oproep over ’foute’ naambordjes: ’Handen af van onze Haarlemse straatnamen’

MG Meijer van Dalen

.....

Zo laten

Van mij niet hoor zo laten.

Marleen Polak

...

Niks fout

Ik vind dat er niks fout is aan de straatnamen. Ze horen bij Haarlem en de heer Oomkes moet daar niet over zeuren. Er wordt op dit moment over de hele wereld te veel gekeken naar wat discriminerend is. En niet alles is discriminerend. Sommige dingen horen er gewoon bij.

Ik zou het schandalig vinden als al die straatnamen weg zouden gaan. Echt schofterig.

Monique de Graaff

...

Geschiedenis

Nee natuurlijk niet. Straatnamen veranderen en zodoende je geschiedenis hoe treurig en verwerpelijke dan ook moet je niet doen.

Dit geldt natuurlijk ook voor het verwijderen van beelden. Je moet niet je geschiedenis ontkennen dat heeft ons gemaakt wie we zijn zodat we ook onze fouten kunnen zien en erkennen en ervan kunnen leren en bespreken.

Gerard Jonker

....

Niet wegmoffelen

Veranderen ben ik absoluut tegen. Je kan de geschiedenis niet ’wegmoffelen’ door ontkenning en er niet aan herinnerd willen worden. De geschiedenis is voorbij, de discussie zou moeten gaan of we van het verleden geleerd hebben. Ik heb de indruk van niet, anders zou dit zinloze gekwetter achterwege blijven. Ga besturen, maak de toekomst beter en kijk, vooral niet populistisch, niet elke keer achterom..

Meer en meer mensen hebben geen enkel idee van en over de Hollandse geschiedenis. Slecht onderwijs en wegkijken vormen deze ideeën en discussie, is naar mijn mening zinloos

Cees Leenders

...

Geschiedenis niet ontlopen

Er zijn wereldwijd vele studies geweest hoe de mens tot zijn daden komt. Racisme en discriminatie zijn volop en duidelijk aanwezig geweest. Je kunt hier verschillend mee omgaan. Aan de ene kant het verleden verdoezelen en namen en beelden van personen verwijderen. Aan de andere kant deze namen en beelden nadrukkelijk in het daglicht te zetten met het standpunt van de Overheid, dat de huidige samenleving dit niet meer accepteert, kun je afstand van dat verleden nemen.

Het betekent wel dat het onderwijs de geschiedenis dient te herschrijven en veel handelingen en standpunten zal moeten veroordelen. En dit gaat verder dan alleen de zaak tussen zwart en wit, maar ook onze geschiedenis in Nederlands -Indië.

Dat verhaal zal ook dagelijks in de klas, op school, moeten worden verteld.

Wat fout is, is fout. Dat erkennen en laten blijken geeft een kans aan een gezonde relatie tussen mensen.

Het wordt tijd dat de politiek hier eindelijk eens daadkrachtig haar gezicht laat zien.

Pieter Joon

....

Lespakket

Ik ben het op zich niet eens met de aanpassing van de straatnamen. In mijn optiek is het beter om een ’lespakket’ te maken voor de diverse onderwijsniveau waar de onderliggende gebeurtenissen rond de namen wordt uitgediept.

Hoe keek men naar de personen in kwestie in de tijdgeest van toen? Wat is er veranderd? Wat is er nog NIET veranderd?

Naast aandacht in het lokale onderwijs, publiceer die stukken ook op de gemeentewebsite in een nieuwe sectie waar alle straatnamen een uitleg/toelichting krijgen.

Verberg het verleden niet door de namen te verwijderen, zorg dat er over gepraat word, zorg ervoor dat men bewust word.

Uiteraard als de bewoners van een specifieke in meerderheid een andere straatnaam willen, zou het democratisch moeten kunnen.

Joop Terwijn

.....

Schreeuwen

Ik vind niet dat de straatnamen gewijzigd moeten worden, tegenwoordig begint een klein groepje te schreeuwen en standbeelden worden gesloopt en zelfs straatnamen moet veranderd worden.

Deze namen en ook de standbeelden maken nu eenmaal deel uit van onze geschiedenis en hebben Nederland gemaakt tot wat het is. Dit is een democratie, mocht de meerderheid in NL alles graag zien verdwijnen dan is dat helaas zo. Ik geloof echter dat zoiets op die manier nooit zal gebeuren. Verloochen ons verleden niet, het is er nu eenmaal en gaat nooit meer weg, of je er nu wel of niet trots op bent.

Frank van Es

Belachelijk

Ik vind het echt belachelijk als we de straatnamen gaan veranderen.

Het is iets uit het verleden. De mensen moeten niet zo achterlijk doen. Wat toen was is geweest en nu is nu. Nederland is veel te tolerant. We passen maar aan en veranderen we maar van alles. Echt ik snap soms niet in wat voor land ik leef.

Pien de Mooij

.....

Onzinnig

Wat een onzinnig idee, je gaat toch ook niet de hele geschiedenis herschrijven? Ik hoop dat het geachte raadslid zich meer druk maakt om de echte problemen welke de stad betreffen, anders is het toch allemaal wel heel triest gesteld met bestuurlijk Haarlem. Gaat meneer Oomkes ons ook vertellen wat een dergelijke ingreep voor financiële en organisatorische consequenties heeft? De auteur van het artikel in NU.nl afgelopen week is over dit onderwerp gelukkig een stuk genuanceerder.

Ook het feit dat meneer Oomkes zich bedreigd voelt en aangifte overweegt is natuurlijk van de gekke, wie kaatst kan de bal verwachten. Ons justitiële apparaat is al overbelast en moet het zich dan ook nog met dit soort futiliteiten bezighouden?

John de Laat

......

Moralist

Staat er weer zo een moralist op om naam te maken. Laat de straatnamen zoals ze zijn. We kunnen de geschiedenis niet uitwissen door straatnamen te veranderen. Als we hieraan beginnen is het eind zoek. Leer van het verleden en zorg er voor dat deze fouten niet nog eens gemaakt worden. Er zijn ook goede dingen uit voortgekomen. Laat die linkse zakkenvuller eens in het verleden van oud-PvdA-ers gaan spitten. Hij heeft blijkbaar toch niets anders te doen.

Jan Stokman

.....

Blijven

We moeten de geschiedenis niet uitwissen. Haarlemse straatnamen moeten blijven zoals ze zijn.

Ton Hendriks, al 74 jaar Haarlemmer

.....

Laat hangen

Nee ze moeten gewoon blijven dat is wel makkelijk praten om daar nu een oordeel over te hebben Die tijd was toen toch zo veel anders. Dit hoort ook bij Nederland. De mensen moeten niet zo bij het verleden blijven hangen. Dat was toen. Wij blijven toch ook niet steeds zeiken over de Duitsers met hun oorlog. Nee, laat hangen.

Yvonne Visser

.....

Niet weg te poetsen

Het verleden is niet weg te poetsen. Dat moeten we ook niet willen. Het is een onderdeel van wat we nu zijn of zijn geworden. Dat er in onze geschiedenis dingen fout zijn gegaan is ons duidelijk. Ook nu zullen er in onze samenleving besluiten (maatschappelijk of politiek) genomen worden die over een honderd jaar of nog later bekritiseerd worden. Maar het is nu niet zo dat als ik in de Gen. Cronjéstraat loop dat ik mij achtervolgd voel door het verleden en daar dagelijks aan moet denken en er tevens een schuldgevoel bij mij bekruipt. Dus wat mij betreft behoeft het niet veranderd te worden.

Peter Weber

.....

Vervlogen tijden

Het is blijkbaar eens in de zoveel tijd nodig om een discussie te hebben over Zwarte Piet en nu ook weer over ’grote’ namen uit het verleden. In dit geval gaat het om de straatnamen die worden vernoemd naar deze ’bijzondere’ mensen uit vervlogen tijd, waarbij nú, hun beroemdheid in twijfel wordt getrokken....

Als je op die manier deze mensen gaat beoordelen en uiteindelijk gaat veroordelen, dan blijven er niet veel ’grootheden’ over. Neem nou Karel de Grote: een man die met veel bruut geweld zijn rijk bij elkaar hield, uitbreidde en verdedigde. Maar aan de andere kant óók een man die probeerde het analfabetisme te bestrijden door jong en oud te leren lezen en schrijven.

En wat dacht u van Napoleon: hij zorgde voor de invoering van de (standaard)meter en bracht daardoor eenheid in maten en gewichten. Ook legde hij in zijn veroverde landen grote brede wegen aan. In eerste instantie om zijn leger snel te kunnen verplaatsen, maar weldra ook gebruikt voor transport van allerlei goederen door de zijn grote republiek.

Iets dichterbij in de tijd, Sir Winston Churchill: hij liet arbeiders-opstanden neerslaan tijdens de crisis begin vorige eeuw, terwijl hij ook wordt gezien als de grote drijfkracht achter de bevrijding van Europa op de Duitse overheersing.

Het zijn een paar voorbeelden die gaan over mensen uit een tijd waarbij er andere regels golden en waarbij - achteraf gezien - misschien niet altijd de juiste beslissingen zijn genomen.

Maar laten we de namen van deze mensen vooral niet vergeten om wat ze gedaan hebben, zowel foute dingen - daar kunnen we van leren - maar vooral ook het goede, zoals Sinterklaas. Dáár kunnen we trots op zijn . Misschien ook een naambordje: Sinterklaasstraat - kindervriend Patara 280-Mira 352 AD ?

Gaab van Loenen

....

Context

Geen straatnamen veranderen, want met het weghalen van een naambord wis je de geschiedenis niet uit en al zijn er ook foute daden begaan, deels moet je dat toch ook zien in de context van die tijd.

G. Strijbis

.....

Orwells ’1984’

Het wijzigen van ’foute’ straatnamen is een slecht idee, bijna totalitair. George Orwell, in het boek ’1984’: Every record has been destroyed or falsified, every book rewritten, every picture has been repainted, every statue and street building has been renamed, every date has been altered. And the process is continuing day by day and minute by minute. History has stopped. Nothing exists except an endless present in which the Party is always right.

Niet meedoen aan deze moderne beeldenstorm dus, want als we er aan beginnen zal er geen einde meer aan zijn.

Maarten van den Berg

......

Brand

Ik heb niks tegen de heer John Oomkes nog tegen andere gemeenteraadsleden of mensen die geacht worden de gemeente of ons land te vertegenwoordigen dan heb ik dat ook maar gezegd stel je voor.

Echter ons land staat economisch in brand , ik vraag me af of dit wel gezien wordt en voldoende aandacht voor is en of dit inzicht wel aanwezig is.

Want kennelijk is er zoveel tijd dat we zoekende zijn naar een podium of aandacht. Want te pas en te on pas vragen gemeenteraadsleden en een burgemeester in diverse gemeente een podium en krijgen dit ook nog in diverse media over racisme.

En ik verfoei racisme ook tot in het diepste van mijn ziel.

Maar om steeds maar weer een podium te krijgen van een sinterklaasfeest tot een koek en zo kan ik nog wel even door gaan en nu straatnaambordjes, nou vraag ik je: waar houd dit op?

Voor mij zijn allen mensen gelijk , en met mij voor het overgrote deel van Nederland denk ik

En als alle mensen met normen en waarden en respect omgaan met de Nederlandse gewoontes die niet zo gek zijn als we naar andere landen kijken, zal dat onderhuidse racisme bij het restant van Nederland ook wel slijten.

IK heb in mijn leven hier in Nederland nog nooit een pro- racisme betoging meegemaakt gelukkig.

En kennelijk valt het hier ook wel heel erg mee gezien onze culturele samenleving en mensen die zich hier graag willen vestigen ontwikkelen en geholpen worden op veel manieren.

En belangrijke posities in nemen in de Nederlandse samenleving.

Hebben die raadsleden en die burgemeester van die ander gemeente niet iets belangrijkers te doen dan van gemeenschapsgeld een podium te vragen.

En dan over straatnaambordjes van vermeende mensen die fout waren in het verre verleden, terwijl ze zelf nog niet geboren waren.

En anders moet er onder staan wat voor foute dingen deze mensen wel niet gedaan hebben lees ik , nou vraag ik je raadsleden in deze moderne tijd waarin video bellen in deze corona tijd gemeengoed is .

Dus als iemand behoefte heeft wat iemands naam wel betekend heeft kunnen ze dat in deze moderne tijd opzoeken op hun telefoon lijkt mij.

Nee we hebben nog geld over en het zal de economie helpen andere naambordjes te plaatsen daar zullen ze in de rest van de wereld ook notie van nemen.

Frans Baars

.....

Boter op het hoofd

Ieder land heeft zijn geschiedenis en allemaal in wat voor vorm dan ook boter op het hoofd door de eeuwen heen.

Laat ieder in zijn eigen cultuur de vrede zoeken op dit moment.

Het jaagt iedere inwoner op onkosten, ook bedrijven en maar niet te praten over de gemeentekas- onnodige geldverspilling.

Besteedt het geld nuttig bv aan alle instellingen die de laatste jaren gekort zijn.

Marianne Weber

.....

Omstreden

Straten in Haarlem die vernoemd zijn naar omstreden figuren uit de geschiedenis zou ik om twee redenen willen laten zoals het is. De namen wegpoetsen en vervangen door nieuwe namen betekent dat je de geschiedenis uitwist. Juist deze omstreden namen doen ons herinneren aan de schaduwkanten van onze Vaderlandse geschiedenis, maken de discussie mogelijk. Namen weg betekent discussie en terugblikken weg. Dus voeg tekst toe als bijvoorbeeld: ’ter herinnering aan de schaduwzijden van onze geschiedenis’.

Tweede argument voor behoud van de namen. De buurten zijn herkenbaar aan hun namen (niet aan de specifieke geschiedenis). Voor bewoners betekent een andere naam verlies van hun identiteit. Hun buurt wordt ze afgenomen. Daarom zijn ze boos. Identiteit staat bijna op het hoogste niveau van de Neurologische Niveaus van Robert Dilts. Dat niveau gaat over emoties en gevoel van eigenwaarde. Ik raad John Oomkes aan om zich hier enigszins in te verdiepen, opdat we elkaar misschien beter gaan begrijpen.

Kees Scheepsma

.....

Referendum

Ik vind dat daar niet lokaal maar nationaal over besloten moet worden. Eventueel referendum. Persoonlijk vind ik niet dat namen gewijzigd moeten worden het is de geschiedenis, of die nu goed was of niet. Eventueel een extra onderregel op verkeersbord met toelichting.

Fer Balk

....

Kosten

Het is niet alleen wat kost het om een nieuw bordje plaatsen, ook de registratie bij overheden zoals de belastingdienst, gemeentelijke registratie maar ook kadastraal moet het aangepast worden.

In de Transvaalbuurt zijn nogal wat bedrijven gevestigd die dan ook al hun briefpapier moeten vernieuwen. Wie gaat dat betalen?

Hoeveel abonnementen heeft de gemiddelde burger? Een hele klus om al die adreswijzigingen door te voeren.

En waarom? Als al de voornoemde zaken zouden zijn doorgevoerd, worden de gekleurde medemensen dan wel gelijk behandeld?

Hoe fout waren de genoemde generaals eigenlijk? Omstreeks 1650 deed de slavernij zijn intrede in Zuid-Afrika. Gemiddeld 200 jaar later werden die generaals geboren, allen in Zuid-Afrika.

Deze mannen zijn daar opgegroeid in een periode dat het heel normaal was dat de boeren het vuile werk door slaven lieten doen.

Zij hebben in twee boeren-oorlogen tegen de Engelsen gestreden. Hoe fout was dat in die tijd, als geboren Zuid-Afrikanen?

Door het wegpoetsen van een ’fout’ verleden gaan we volgens mij echt niet bereiken dat mensen met niet Nederlandse oorsprong of met een getinte huidskleur gelijkwaardig worden behandeld.

Harry van Beelen

.....

Zonder verleden geen heden

Zonder verleden geen heden en geen toekomst.

Dus gewoon laten zoals het is

Familie Bouckaert

......

NEE

Mijn mening is NEE.

Door straatnamen te veranderen, veranderd er niets aan de geschiedenis. Bovendien zijn vele van deze straatnamen zo ingebakken bij de mensen dat een nieuwe naam waarschijnlijk niet eens genoemd zal worden. Ik denk dat men eerder zal zeggen: ’{nieuwe naam}, je weet wel de oude Cronjèstraat.’.

Ik vind het belangrijk dat er ook een educatief aspect actief blijft. Stelt u zich eens voor dat u met een kind aan de hand door de straten loopt en uw kind opeens vraagt wie die meneer op dat sokkel of van het (straat)naambordje is? Dan is dat toch een fantastische kans om de nieuwe generatie te voorzien van de kennis over de geschiedenis, hoe positief of negatief die ook is. Ik denk dat de mensen die wel graag een naamsverandering zien zelf ook niet willen dat het onder het tapijt word geschoven als je het ze vraagt.

Ik vind dat men bij zichzelf moet beginnen. Bijvoorbeeld door de beelden en straatnamen niet als eer te zien maar als herinnering, ook aan minder mooie tijden. En dat iedereen die zo hard roept dat hij/zij gediscrimineerd word, eerst zelf moet beginnen met woorden als ’zij/ wij/ hun/ jullie zelf niet meer te gebruiken.

Bodine van Zalk

......

Op de kaart

Ik vind het een slecht plan om de naambordjes te veranderen.

De namen die genoemd worden is uit een ver verleden en hebben ook gezorgd dat Nederland op de kaart is gekomen.

En waar eindigt het , gaan we bij een volgende keer alle namen van burgemeesters of sporthelden na of deze in het verleden iets gedaan hebben waarbij later blijkt dat er een groepering vind dat deze omstreden is en ook deze weg moeten.

Daar komt bij dat als ondernemer bent en woont in één van deze straten je al je kaartjes ,briefpapier of andere adresdragers dient te veranderen wat een hele hoop extra kosten met zich mee brengt.

Ruud Bossen

.....

Gouden Koets

Natuurlijk moeten wij de straatnamen niet veranderen, heer John Oomkes moet zich niet door de demonstraties laten leiden tot deze reactie.

De demonstraties tegen racisme zijn terecht in deze tijd, daar moeten wij allemaal bij stil staan en over na denken, maar zonder geweld en plunderingen.

Wat de namen uit het verleden betreft, is het goed hier uitleg over te geven, het was in een andere tijd en omstandigheden en natuurlijk niet helemaal goed te praten, en zoals de Gouden Koets niet meer gebruiken is een voorbeeld om te doen, maar het verleden niet wegmoffelen.

Het zou de heer Oomkes sieren als hij zijn tijd en energie stopt in belangrijkere dingen zoals de problemen van de stad qua werkgelegenheid en werkeloosheid en woningbouw.

Gerard van der Klugt.

.....

Linkse waanideeën

Veel en ook deze linkse waan- ideeën komen steeds meer voor sinds een minieme minderheid veelal uit het buitenland afkomstige inwoners tegen om te beginnen Zwarte Piet bij de overwegend linkse media onder aanvoering van onze staatsomroep een podium kregen.

Vanaf dat moment is de linkse aversie tegen respect, normen en waarden en tradities begonnen met nu als dieptepunt het niet optreden tegen alle corona maatregelen van de linkse activiste, de burgemeester van Amsterdam.

Het daarna toestaan en aanmoedigen van demonstraties in coronatijd door de regering heeft gezorgd dat het zogeheten hek van de dam is.

Het naleven van de maatregelen werd hierna en nog steeds met voeten getreden, wat volkomen logisch is want er wordt met twee maten gemeten, linkse activisten, opruiers en orde verstoorders mogen wel maar tegen-de monstraties worden verboden en daar wordt wel tegen opgetreden door M.E. , politie en handhavers, denk aan boeren, kermismensen, mensen die een feestje vieren, mensen die willen demonstreren tegen regering en corona maatregelen.

Voor de grote meerderheid is geen podium in de gehele media terwijl tegen de alles behalve vredelievende black matter beweging geen wanklank is te horen en de gewelddadigheden in de media (tv en kranten) niet worden vermeld of getoond.

Waarom een trieste gebeurtenis in Amerika hier in Nederland zoveel geweld en opruien veroorzaakt is mij een raadsel, vooral omdat niet door de media vermeld is om wat voor een crimineel het gaat maar nu ook in ons land de politie zogenaamd de zwarte piet is.

Het overvolle Nederland draaft volledig door en het wachten is tot de overgrote nu nog zwijgende meerderheid in opstand komt.

Als je een andere mening als links hebt dan ben je meteen een racist, een grote pluim voor iemand die als zeldzame Nederlander nog wel voor z’n eigen mening durft uit te komen verdient Johan Derksen, chapeau voor deze man .

Ron Janszen

.....

Niet veranderen

Niet veranderen er moet al te veel veranderen.

Gerda Parsdon

.......

Geen optie

Wij kunnen en mogen onze geschiedenis niet wissen. Het wijzen van straatnamen, standbeelden et cetera is geen optie. Als wij zo door gaan, dan kunnen wij de Grachtengordel ook opdoeken. Wij moeten onze geschiedenis goed bestuderen en daarover praten. Acties in onze geschiedenis moet men ook in die tijd zien. Indertijd waren over onze acties ook pro’s en contra’s.

Over deze pro’s en contra’s leren wij van onze geschiedenis en daarom juist niet wissen.

Wij hebben de slavernij in de Westerse Wereld afgeschaft.

Laten wij nu eens kijken naar het Midden Oosten. Daar is de slavernij nog actueel.

Ga deze verantwoordelijken maar eens aanpakken.

A.J.A. van Knapen

.....

Nieuwe raadsleden graag

Gewoon laten zo als het is

Nieuwe raadsleden kiezen lijk me beter

Jaap Thomasse

.....

Welstandsland

Het voorstel alleen al deze helden hebben mede ons land gevormd wat het nu is: een rijk welstandsland. Schandalig dat er mensen zijn die ons erfgoed verloochenen wat in het verleden is gebeurd is niet altijd goed te praten. Maar deze mensen hebben bijgedragen waar we nu staan.

Peter de Heijer

.....

Afblijven

Afblijven van de geschiedenis en Nederlandse cultuur.

Thea van Zijl

.....

Scholen

Niet weghalen maar wel duidelijk aangegeven wat zowel hun positieve als negatieve verdiensten zijn geweest in het verleden. Je kunt het geschiedenisverleden niet wegpoetsen. Ook meer aandacht op scholen tijdens geschiedenisles.

Dirkje Johanna Mooiweer

.....

Misdaden

De oplossing van dhr. Oomkes lijkt mij de beste: Heldere omschrijvingen bij straatnamenbordjes inclusief iemands misdaden tegen de menselijkheid.

En misschien is het ook een idee om bij de bordjes waar het nog ontbreekt, de omschrijving van iemands goede daden/bijzondere eigenschappen toe te voegen.

Patry Jansen

.....

Schandbeeld

Ik denk niet dat discriminatie verdwijnt door het laten verdwijnen van straatnamen of symbolen van een verleden dat zwarte kanten heeft. Dan nog zullen er mensen zijn die blijven discrimineren of racistisch profileren.

Maak van een fout standbeeld een ’schandbeeld’, zoals er vroeger ook schandpalen waren. Zwengel de discussie aan, verstop het probleem niet.

Jacques Rijnbeek

....

Eikenprocessierups

Alsjeblieft niet veranderen. Die naamgevers moet je beoordelen in het tijdsbeeld van hun leven.

Denk ook even aan de enorme overlast voor alle bewoners. Die moeten allemaal verhuisberichten versturen zonder te verhuizen. Pakketbezorgers zullen ook enige tijd geen huis meer kunnen vinden.

Ik kan mij hoogstens voorstellen dat je een straatnaam verandert als de overgrote meerderheid van de bewoners van die straat daar voor zijn.

En wat doen we dan met alle Eikenlanen en Eikenstraten? Die moeten dan zeker ook veranderen, want er zijn veel mensen die last hebben van de eikenprocessierups. Als we zo doorgaan is het einde het Amerikaanse systeem met straatnummers.

Harm Swen

.....

Trots

Ik ben trots op het Nederlands verleden. Dat is de reden dat we nu zo welvarend zijn. En dat we heden over het slavenverleden een andere opvatting hebben, doet daar niets toe.

We moeten ons niet laten leiden door de minderheid.

Jan Kales

.......

Leven

Nee dit hoort bij onze geschiedenis. Veranderen van straatnamen, lost niets op. Wij mensen moeten anders gaan denken, zo wel de gekleurde als de blanken. Wij maken ons er allemaal schuldig aan - bewust of onbewust. Ik zeg altijd leven en laten leven.

Tom de Vries

......

Musea ook?

Nee natuurlijk moeten we de straatnamen niet gaan aanpassen.

Moeten we dan ook alle schilderijen vernietigen in de musea?

De geschiedenis is niet te veranderen, we kunnen er wel van leren.

Bovendien, heeft dit zulke grote gevolgen. Mensen moeten hun adres aanpassen, instanties ook, nieuwe straatnaamborden, nieuwe plattegronden… echt belachelijk.

Marja van Osch

.......

Geleuter

Ik vind van niet want als het allemaal niet zo gegaan was had Nederland niet zo geweest als nu. Een stuk minder welvarend dan hadden de meeste mensen hier niet gekomen en ik al dat oeverloos geleuter nu niet gehad . Dus eer uw verleden ook al zitten er zwarte vlekken op. Heeft u er geen respect voor maak er dan ook geen gebruik van. Want ook op uw verleden zitten zwarte vlekken.

Bram Neuteboom

......

Grillen

Ik ben geboren op het Ruyterplein. Heb nooit stilgestaan bij wat er nu door één raadslid word voorgesteld. Geschiedenis is geschiedenis, daar kunnen we niet omheen. Ik heb nu het gevoel dat we maar aan allerlei ’grillen’ toe moeten geven.

Racisme is nooit goed, maar dit slaat door. Niet aan toegeven.

R. den Boer

.....

Belachelijk

Belachelijk idee

D. Arensman

......

’Verlorenen’

Deze namen veranderen is het verleden verlorenen, dus niet doen.

We moeten blijvend worden herinnerd aan goede en slechte zaken uit het verleden.

Hans Bosch

.......

Leren samenleven

We moeten leren samen te leven in heden en toekomst.

Het heeft geen zin om daarbij de geschiedenis met al zijn goede en

verkeerde dingen uit te wissen.

Zo leer je niet en ga je in dezelfde of nieuwe fouten vallen.

Als mensen delen we veel dezelfde zaken, maar zijn er ook de nodige

verschillen - we zijn allemaal een individu.

De mens is een cultureel wezen dat bij uitstek floreert bij interactie,

veelal in harmonie maar ook in discussie of erger.

Als je denkt door straatnamen, beelden, etc. weg te halen een nieuwe

tabula rasa kan creëren maak je een fatale vergissing.

We leven door te leren, en bij voorkeur van fouten. Nieuws bestaat bij

de gratie van dingen die niet goed gaan: ongelukken, beurscrashes,

oorlogen, hongersnood, discriminatie.

Terwijl veruit de meeste zaken goed gaan: kinderen worden geboren,

ademen, eten, naar school gaan, praten, sporten, werken, slapen.

Voor elk verschil dat je uitwist komen er tien andere(n) in de plaats.

Wis je het leven, dan oogst je dood.

Leer samen te leven, met alle verschillen die het leven juist jeu geven.

Arjan Vink

.......

Onzin

Ik vind het veranderen van de straatnamen onzin. We slaan hier helemaal in door. Discriminatie zit ’m niet in straatnamen. Het zijn historische figuren die geschiedenis hebben gemaakt. Laat het daar bij.

Jacqueline Olijerhoek

......

Mogelijkheden

Nee, niet veranderen. De geschiedenis maakt ons wat wij nu zijn en heeft ons de mogelijkheden gegeven die we nu hebben

Monique Willems

....

Spoorlaan

Nee, niet weghalen. De geschiedenis moeten we niet uitpoetsen, maar er van leren. Wel is het misschien verstandig om nadere uitleg te geven bij sommige straatnaamborden. Wat spontaan bij me opkomt bijvoorbeeld in de Generaal Spoorlaan.

Annemarie Boerkoel

......

Photoshoppen

Wel, een ieder zijn mening.

De (straat)namen vormen een deel van onze geschiedenis. Moet je dat dan gaan Photoshoppen?

Straks wordt ons - in deze dwaze tijd - gevraagd of we ook maar onze verkeersborden aanpassen?

René Schipper

.....

Niet uitwissen

Absoluut de naam niet veranderen geschiedenis kan je toch niet uit wissen.

Anton Louis Stern

.....

Niets zo onbarmhartig als geschiedenis

Met begrip voor de voorstellen van de heer Oomkes, ben ik van mening dat je door namen van straten te wissen de geschiedenis niet uitwist.

We konden enige dagen terug in uw krant nog lezen wat er gebeurde in Haarlem nadat de Spanjaarden de stad hadden veroverd. Mensen zijn opgehangen, onthoofd en in het water gegooid. Duizenden mensen zijn toen wreed omgebracht.

Moeten wij nu naar Spanje om daar de straatnamen van de hertogen en generaals die die slachtpartij bevolen hadden te laten veranderen ? En zou dat ons dan goed doen ?

Wie heeft er pijn bij het lezen van de straatnamen in Haarlem Noord ?

En wordt die pijn minder door het wijzigen van de straatnamen ?

Leer mensen hun geschiedenis met de goede en slechte kanten, dan ontstaat er begrip.

Dat verzacht wellicht wel de ’pijn’.

H.R. Terwindt

.......

Rompslomp

Absoluut geen wijzigingen. In verband met veel rompslomp voor huidige bewoners. Denk aan postadressen, verzekeringen, hypotheken en alles wat op adres staat.

Tevens absoluut geen wijzigingen om het verleden weg te poetsen. Grote flauwekul.

Joke Ruigrok

......

Beste John

Ik heb je altijd gewaardeerd om je muziekkennis

maar waar je nu mee bezig bent.

Zou jij als socialist, niet eerst een onderzoek willen onder de mensen

in die buurt, om te vragen wat zij willen.

Ja, John er wonen mensen in die buurt, geen postcodes.

John jij laat je meevoeren door de waanzin van dit moment.

Ik ken jou al vele jaren en heb jou er nooit over gehoord.

Het verleden moeten we ons herinneren niet altijd koesteren.

John, jij moet voor de popcultuur gaan strijden, daar ligt jouw missie.

Ko van het Nederend

......

Maatstaven

Ik ben absoluut tegen het veranderen van Haarlemse (omstreden?) straatnamen.

Deze mensen hebben misschien iets niet goed gedaan heel lang geleden, maar dat blijft geschiedenis. Deze mensen mag je niet veroordelen met de maatstaven van vandaag. Zij hebben Nederland ook heel veel goeds gebracht en het kan niet zo zijn dat wij onze geschiedenis gaan verloochenen. Je moet de acties van deze mensen niet in het licht van vandaag zien. Dan is er over ieder mens wel iets te zeggen, iedereen heeft in zijn/haar leven wel iets niet goed gedaan.

Laat onze geschiedenis de geschiedenis blijven. Gaan we soms ook alle geschiedenisboeken veranderen of deze namen eruit verwijderen? Laat beelden en straatnamen in tact, ik vind het veel te ver gaan om alles maar weg te halen, je kunt hiermee het verleden niet ’wegpoetsen’.

Wat er op dit moment in Amerika gebeurt/is gebeurd (wat de aanleiding is voor de huidige protesten en demonstraties), daar is iedereen het over eens dat het nooit meer mag en had mogen gebeuren. Maar dat hoeft toch niet zo ver doorgevoerd te worden dat wij in Nederland de geschiedenis moeten ’uitgummen’.

Tot hoever in de geschiedenis moeten we hiermee doorgaan?

Bovendien zou dit weghalen/vervangen van straatnaamborden weer onnodig veel geld kosten, dat van onze belastingcenten betaald moet worden. Dat vind ik een grote verspilling van belastinggeld.

Ria Boesveld

.....

Blij

Laten we blij zijn dat we onze geschiedenis kunnen aflzen aan de namen van onze straten. Dat is heel leerzaam!

Lies Donders

......

Tijdsbeeld

Echt belachelijk. Die namen zijn uit een ander tijdsbeeld. Wanneer iedereen zijn voorouders natrekt zijn daar ongetwijfeld figuren bij die zich aan iets schuldig hebben gemaakt. En bovendien handelden deze omstreden personen in opdracht van de toenmalige politici. Misstanden zijn er zeker geweest en nu nog steeds. Maar om het verleden als een schuldenlast te zien gaat erg ver. Daarnaast heeft het ook veel goeds gebracht om Nederland op de kaart te zetten als handelspartner. Onze koning heeft ook met Poetin aan tafel gezeten. Over mensenrechten gesproken. Dus de naam Willem Alexander ook in de ban. Houd toch op en ga je met iets bezig houden wat echt belangrijk is. Laat het verleden voor wat het was en probeer een betere wereld voor de toekomst te creëren. Waar iedereen gelijk behandeld wordt ongeacht kleur seksuele geaardheid of geloofsovertuiging.

Jeanny Hoogreef

.....

Onzinnig gedoe

Daar gaan we toch niet aan mee doen. Onzinnig gedoe. De slavenarbeid is ook al een eeuw geleden. Laat het verleden rusten, krijgen wij ook rust.

Helma Hofland

....

Cronjé

In de Cronjéstraat hangen vier straatnaambordjes : één met alleen de naam en drie met elk een uitleg met andere tekst ( ’opperbevelhebber boerenoorlog’; ’opperbevelhebber tijdens boerenoorlog’ en ’boerengeneraal’, wel alle drie met jaartallen. Ik heb het twee mensen gevraagd, die al jaren werken in winkels pal onder de bordjes, maar zij wisten niet wie generaal Cronjé was.

Ook iemand die woont op de Karel Doormanlaan en iemand uit de Tugelastraat wisten niet waar de naam vandaan komt.

Ik heb al vaker gemerkt, dat mensen absoluut niet bezig zijn met de naam van hun straat.

Ik denk, dat meneer Oomkes en B&W hun tijd en het gemeentegeld beter kunnen besteden dan aan ’foute’ straatnamen..

Overigens: bij het artikel van Richard Stekelenburg van 17 juni staat een foto van het Stuyvesantplein. Het is onduidelijk of de naam Stuyvesant iets te maken heeft met de familie van Pieter, die New York gesticht heeft,

De straat en het plein zijn vernoemd naar de hofstede ’Stuyvesant’, vermeld als ’Stuifzand’ bij Santpoort. Een ander ’Stuyvesant’ komt voor onder Overveen en behoorde later tot Elswout ( bron: ’De straat waarin wonen’ - Dr. Gerda H. Kurtz).

Dus ja, hoe fout kan een straatnaam zijn?

Lya Ploeg

....

Historie

Absoluut die straatnamen niet veranderen. Het betreft de historie van ons land, die niet vergelijkbaar is met die van een dictatoriaal regime.

Herman Vonk

......

Verleden

Nederland heeft nu eenmaal een verleden, die kan je niet zomaar wegpoetsen.

Het veranderen van straatnamen, daar los je niets mee op.

Zonder verleden heb je geen heden. Laten we het bespreekbaar maken.

Jeannette Eversen

....

Krampachtig

Merkwaardig, het steekt om de zoveel tijd de kop op. Die krampachtige behoefte om hypercorrect het verleden weg te poetsen.

Natuurlijk klinkt het nu, in onze huidige 2020-oren vreemd om heethoofdige schurken uit al dan niet lang vervlogen tijden te eren met standbeelden en/of straat-, plein-, tunnel- of brugnaamborden.

Maar ja, dat is nu eenmaal hoe onze voorvaderen erover dachten,

Zinvoller dan het weghalen en vervangen van deze borden, wat een gigantische administratieve rompslomp met zich mee zou brengen om over het kostenplaatje maar te zwijgen, zou zijn om er bordjes met correctieve verklaringen onder aan te brengen.

Ook dit zal een aanzienlijke hoop geld kosten, maar het heeft tenminste een educatieve functie.

Door de bestaande bordjes te vervangen poets je de geschiedenis weg en ontneem je de volgende generaties de mogelijkheid om van in het verleden gemaakte fouten te leren.

Eens goed naar het huidige geschiedenisonderwijs kijken kan daar vast wel bij helpen, want wat onze voormalige koloniën betreft verkeert mijns inziens een deel van de Nederlandse bestuurlijke laag nog in de ontkenningsfase.

Walter Schelfhout

.....

Vrijheid

Ik vind het weghalen van de straatnamen echt niet nodig. Natuurlijk zijn er, zoals we er nu naar kijken, vreselijke dingen gebeurd.

Aan de andere kant leren we hier ook veel over onze geschiedenis. In elk tijdperk achter ons gebeuren er zaken waarvan we later denken, dat het niet zo had moeten gaan. Om het tijdperk van slavernij ineens te wissen slaat kant nog wal. Lees erover en bedenk dan in welke tijd het gebeurde en hoe de meningen toen waren. Leer ook vooral dat we dit nooit meer mogen laten gebeuren.

Om een raadslid hier gelijk mee te bedreigen is van de gekke. We hebben in ons land nog steeds een vrijheid van meningsuiting en dat is een groot goed.

Joke Wilshaus

.....

Eenling

Wat een hoop gedoe om één mal idee van een enkel raadslid. We schieten hier niks mee op, dat is mijn mening.

Rob Stevens

.......

Geweten

Het idee is leuk om straatnamen te veranderen omdat we ineens last van ons geweten krijgen maar ik zou weleens willen weten of degene die dit willen doorzetten ook voor in de rij staan als dit hun eigen straat betreft gezien de praktische hindernissen die hierdoor gaan ontstaan zoals post / pakket bezorging etc. of je bedrijf die ineens niet meer is te vinden vanwege naamsverandering.

Paul Milatz

......

Herkenbaar

Niet mee eens laten hangen en beelden laten staan.

Dit heeft helemaal geen zin om de geschiedenis te wissen het is geen digitaal bericht. Het gaat om de toekomst hoe wij hiermee omgaan. Deze periode is herkenbaar vanuit de geschiedenis boeken. Niet in meegaan en bewust gezond omgaan met deze situatie van met name gevoel en emotie.

En je mag uitkomen voor je zelf, maar de wereld verbeteren doe je met elkaar.

Robèr Vriend

......

Gekkenhuis

Het is een gekkenhuis aan het worden door een persoon die de boel wil aan wakkeren. Zo’n iemand hoort niet in de gemeenteraad te zitten. Het is gewoon een mee loper. Als je zo reageert. Wat kan deze generatie er aan doen wat er in het verleden is gebeurt.

En dan de gemeente op kosten jagen, om de straat namen van de gevels af te trekken. Ik zou zeggen Haarlem komt al geld tekort en dit is geld verspilling en de Haarlemmers gaan dit dan betalen.

Ik zou zeggen stop er mee. Het is geweest. Laten we eerst eens beginnen met saamhorigheid en vriendelijkheid. Dat geldt voor iedere inwoner van Haarlem: begin eens met elkaar vriendelijk goede morgen wensen, en bouw het eens uit. Naar vriendschappen een organiseer een straat feestje,

Maar ook weer niet over dreven, dat er dan toch weer ruzie komt door de drank.

Ik zou zeggen: laat de straat namen met rust. Het is nu wel een keer over. We leven in 2020.

Henk Klootwijk

.......

Verdonkeremanen

Zeker nooit de straatnamen gaan veranderen. Geef bij de naamborden aan wat er mis is gegaan, maar probeer juist niet de geschiedenis te verdonkeremanen of uit te wissen, wat een grote fout zou zijn. Ik begrijp bovendien niet hoe het kan dat John Oomkes deze onbegrijpelijke ongenuanceerde mening is toegedaan.

Deze wijziging van de namen helpt niet, als dat de bedoeling is, om een boetekleed aan te trekken waar wij Nederlanders soms zo goed in zijn, want het is dus juist op een oneerlijke manier de geschiedenis onder het tafelkleed vegen.

H.W. van Kempen

......

Doorschieten

Ik vind dat we doorschieten. We moeten naar het heden kijken. En niet naar het verleden Er zijn nog genoeg landen waar mensen als slaaf worden gebruikt, denk aan kinderarbeid verder zijn er dictators die hun eigen volk knechten.

Ton Zwiers

.....

Onvoldoende kennis

Het beste antwoord wordt gegeven door de heer Arie Wilschut in de Volkskrant van 16 juni onder de titel : Hoog tijd dat historici zich mengen in het debat over ’foute’ helden. Veel van de mensen die nu zo nodig straatnamen willen veranderen hebben onvoldoende kennis van de feiten.

Erwin Elfrink

.....

Monumenten

Ik ben nadrukkelijk tegen het voorstel van een Haarlems PvdA raadslid om straatnamen te veranderen onder het mom ’besmet verleden niet met ons meetorsen’. Het wissen van onze geschiedenis zal de deur open zetten tot herhaling van wat er eens gebeurd was. Niet voor niets hebben wij monumenten van Dachau en Auschwitz om ons en niet alleen de ouderen onder ons er aan te herinneren wat er tijdens de laatste wereldoorlog is gebeurd.

Verder behoren wij niet te vergeten dat onze huidige welvaart te danken is aan de zaken welke vroeger in opdracht van de Bataafse Republiek en de VOC uitgevoerd werden door onze vroegere helden.

Peter van der Hoeve

.....

Dé Cronjé

Het veranderen van straatnamen is een slecht idee. Drie redenen:

1. Als voorbeeld: geen mens heeft het over de Generaal Cronjéstraat. Het is ’de Cronjé’, een begrip onder het winkelende publiek, niemand legt hier een link met een ’slechterik’. De Cronjé is een winkelstraat, punt.

Kijk naar het V&D gebouw, zelfs nu de Hema erin zit, spreken veel mensen nog steeds af bij ’V&D’.

2. Het veranderen van woonadressen brengt enorm veel gedoe en kosten met zich mee, zowel voor bewoners als voor het bedrijfsleven, denk aan briefpapier en dergelijke, websites moeten aangepast.

3. Het lijkt mij een goede oplossing om op een geschikte plek in de betreffende straten of pleinen iets neer te zetten of op te hangen met goede, actuele informatie over de betreffende vernoemde persoon.

Rina Hilarius

.....

Leer van fouten

Voor mij hoeft het niet. Leer van je fouten is mij altijd voor gehouden. De herinnering wegpoetsen veranderd daar niets aan.

Sytse Sijtsma

......

Opgegroeid

Ik ben opgeroeid in de Transvaalbuurt en ik heb de namen nooit als probleem gezien. Al jaren woon ik niet meer in Haarlem, maar ik zou het best erg vinden als de geschiedenis zou worden gewist.

P. Kopers

.......

Romeinen

De discussie kan moeiteloos worden verbreed naar Romeinen wegens het houden van slaven en in Schalkwijk vernoeming naar mythologische en dus niet bestaande figuren: Europa.

Wellicht wordt het tijd om alle straatnamen te vervangen door lanen in noord-zuid richting en straten in west-oost richting en deze gewoon te nummeren.

Alle wijken krijgen het nummer van de postcode en alles kan genummerd worden vanuit het centrale plein voor het stadhuis.

Gelukkig heeft de weg aan de westrand van Haarlem al een nummer N208. Haarlem(s Dagblad) kan dan omgedoopt worden naar 023.

Is iedereen nu tevreden? Wij hebben dan geen verleden meer, maar een dergelijke toekomst wil ik ook niet.

Robert Deuling

......

Geboren

Ik ben TEGEN de straatnamen veranderen.

Ik ben in de Generaal de la Reijstraat 68 geboren. Dit wil ik blijven zeggen.

Wat geweest is, is geweest. Laten weer doorgaan met ons leven, zolang dat nog kan.

Carla van Schaik

.......

Deugend

Uiteraard ben ik het volledig oneens met dit voorstel.

De huidige trend om alles en iedereen die niet past in het narratief van veel mensen die koste wat kost als deugend beschouwd willen worden is buiten alle proporties. Dit doet hun ’beweging’ eerder kwaad dan goed.

Mijn sympathie voor een op zich nobele beweging begint sterk af te nemen. Kritisch zijn op racisme is goed. Geschiedvervalsing daarentegen stuit me tegen de borst.

Joost Klave

.......

Boeiend

Interessante discussie over ’omstreden’ straatnamen, die door het raadslid Oomkes wordt aangezwengeld. Hij gebruikt deze namen om ons in de geschiedenis achter die namen te verdiepen en daarna te muteren.

Dat is voor mij juist een reden om deze zogenaamd omstreden straatnamen te behouden. Wat is niet beter, dan dat scholen aan de hand van zulke bekende namen hieraan in de klas aandacht geven. De namen die genoemd worden geven al aan, hoe divers en boeiend de geschiedenis achter die namen is.

Neem bijvoorbeeld voor Zuid-Afrika: Jan van Riebeeck, 1652 stichting Kaapstad als bevoorradingsstation en Cronjé en Botha , generaals in de Boerenoorlog 1899-1902 tussen de Engelsen en de Boeren. Even een korte opfrisser :

Jan van Riebeeck stichtte Kaapstad in wat nu WestKaap heet en waar toen KhoiKoi en San woonden. Deze volken waren door de zuidwaartse opmars van Bantoevolken hiernaar toe verdreven vanuit Botswana. Dat er toen geen sprake was van rassenscheiding blijkt wel uit het bestaan van wat wij nu Kleurlingen noemen.

Nadat de Engelsen in 1795 de Kaapprovincie hadden overgenomen, vertrokken een groot aantal Boeren naar het noorden. Hierbij stuitten ze op het naar het zuiden oprukkende Bantoevolk van koning Dingane. Bloedige veldslagen om de weidegronden waren het gevolg.

Enige tijd bleven de Boerenrepublieken Oranje Vrijstaat en Transvaal zelfstandig. Maar toen er goud gevonden wordt bij Johannusburg wilden de Britten het gebied inlijven. Gevolg de Boerenoorlog 1899-1902 , waarbij de Nederlandse sympathie uitging naar de Boeren. Mede omdat de Engelsen gebruik maakten van concentratiekampen om het verzet te breken. Vandaar de straatnamen in de Transvaalbuurt.

Mijn stelling: poets niet de geschiedenis zgn. schoon. Gebruik daarentegen die straatnamen in de klas voor de geschiedenisles.

Nico Slotboom

.....

Duidelijk

Straatnamen en standbeelden met betrekking tot het verleden moeten niet worden verwijderd. Het is niet goed wat er vroeger is gebeurd, dat is duidelijk. Maar dat is historie en daar kunnen we alleen maar van leren. Uit het beeld is uit het zicht en dan wordt het vervolgens vergeten wat er vroeger is gebeurd.

Blijven hangen in het verleden beperkt je eigen toekomst.

Herman Mooij

......

Verbazing

Met verbazing heb ik het artikel gelezen inzake het voorstel van PvdA raadslid John Oomkes. Mijn inziens zouden raadsleden zich met betere onderwerpen moeten bezig houden. Wie wordt nu wijzer van zo een voorstel? Uitsluitend de bedrijven die zich dan bezighouden met het veranderen van straatnamen bordjes, stadskaarten, navigatie apparatuur, visitekaartjes , reclame-uitingen enzovoorts.

Mensen met een besmet verleden , uit de geschiedenis, zijn bij verstandige mensen bekend. Wie zijn geschiedenis kent weet toch wel een gezonde afweging te maken tussen goed en slecht.

En laten we vooral niet vergeten dat de mensen waarnaar wordt verwezen er destijds op uit werden gestuurd door de bestuurders van destijds in de tijd van toen.

Harry van den Brink

....

Leer

Niet veranderen. Weet en vertel hoe de geschiedenis is en leer ervan.

Harry Spruijt

.....

Tegen

Ik ben echt tegen racisme, maar we slaan nu wel erg door.

Leonique de Rijcke

.....

Wij de racisten?

De bordjes lekker laten voor wat ze zijn en ons eens druk maken om zaken die er wel toe doen en het belasting geld eens uitgeven aan zaken die wel bijdragen aan de maatschappij.

We leven met kleurlingen samen in de straat.

Sturen onze kinderen naar gemengde scholen.

Respecteren ieders vrijheden.

Leven met moskeeën in de buurt.

Eten in een Marokkaans restaurant.

Gaan bij de Indiër in de nachtwinkel.

Gaan durum eten bij de Turk.

Laten onze auto wassen door Pakistanen.

Gaan Chinees afhalen, Italiaans, Spaans,....

Wij de racisten laten Afrikaanse klederdracht toe en hoofddoeken in de straat.

Wij de racisten ruilden al kerstmarkten in voor Wintermarkten, Paaseieren voor verstopeieren, Zwarte Piet voor de roetpiet, zelfs het kruis op de mijter van Sinterklaas verdween.

Wij de racisten passen ons aan aan nieuwkomers in plaats van omgekeerd.

Wij zouden als we mogen van de nieuwkomers onze samenleving willen houden zoals t is met onze vrijheden en rechten.

Wij hebben een koloniaal verleden (zoals heel veel landen) waardoor ook meer kleurlingen de kans gekregen hebben bij ons te komen leven. Zelfs onze sociale woningen gaan voor het grootste deel naar nieuwkomers in plaats van naar onze eigen kinderen die bijdragen aan ons land en fulltime werken.

Wij de racisten werken als koppel minimum 80 uur per week en betalen veel belastingen, de hoogste van de wereld.

Die dienen ook om vluchtelingen en nieuwkomers een beter leven te geven in onze maatschappij.

We geven ze alle kansen, zetten ze aan t werk of laten ze geld verdienen om te kunnen leven zoals wij.

Enige dat wij vragen is respect voor onze rechten en onze maatschappij.

Hier hebben onze voorouders ook hard voor moeten strijden en zelfs het leven voor gelaten.

Wij willen niet veranderen in een ander land dat iedereen nu ontvlucht.

Wij worden uitgemaakt voor racisten, worden oneerlijk behandeld. . Eens neen geven aan een nieuwkomer resulteert meteen in een scheldtirade waarin we racist worden genoemd.

Onze jeugd wordt ook ineen geklopt door bendes vreemden. Sommige van onze mensen worden vermoord door vluchtelingen, bijna wekelijks zijn er rellen en plunderingen in onder andere Molenbeek, Anderlecht, Borgerhout, Charleroi, Brussel enzovoorts.

En nog geven we anderen de kansen.

Bedrijven en scholen maken hun keuken halalgezind, zelfs eigen Vlamingen worden zo verplicht halal te eten, vaak zonder het zelf te beseffen. Zelfs reclame op papier en tv worden aangepast met allochtonen in beeld om hun een beter thuisgevoel te kunnen geven en een gevoel van welkom. Allerhande zeer vele organisaties zijn in het leven geroepen om de allochtonen te helpen en ze hebben zelfs de mogelijkheid om elke teleurstelling te melden aan Unia die er enkel is voor allochtonen en niet voor autochtonen.

Onze collega’s op het werk zijn dikwijls van andere roots, we helpen ze, respecteren ze, maken lol met ze en als we iets groot te vieren hebben zijn ze mee uitgenodigd op ons feestje. We erkennen en subsidiëren moskeeën met centen van het volk die deze religies zelf niet aanhouden.

En wij zijn dan de racisten?

Gelukkig worden wij, de racisten, geconfronteerd met onze daden door vreedzame protesten.

Protesten door vreedzame actievoerders.

Vreedzame protesten waar:

Auto’s worden in brand gestoken door vreedzame betogers.

Winkels worden geplunderd door vreedzame betogers.

Winkels worden in brand gestoken door vreedzame betogers.

Mensen worden in elkaar geklopt door vreedzame betogers.

In elkaar geklopte mensen worden beroofd door vreedzame betogers.

Vreedzame betogers aangesterkt worden door betaalde politici lekker vreedzaam mee betogen met tienduizend op elkaar gepropt in Corona tijd maar wel applaudisseren voor de zorg. En dat is al de schuld van de politie volgens die vreedzame betogers en linkse politici.

Peter Lommerse

.....

Respect

Ik ben geen voorstander van het aanpassen van straatnamen.

Het heeft namelijk niets met racisme te maken en de gebeurtenissen uit het verleden hebben ons gebracht waar we vandaag zijn en daarbij hoort respect voor en nagedachtenis aan het verleden.

Ik kan me hooguit voorstellen dat we voor het uitgeven/ bepalen van nieuwe straatnamen in nieuwe wijken iets bewuster omgaan met de keuzes.

En dat heb ik het nog niet eens over de onnodige kosten die er dan mee gemoeid gaan. Laten we het belastinggeld en de tijd die het gemeentebestuur beschikbaar heeft nou nuttig gebruiken, in deze Corona tijden zijn er uitdagingen genoeg.

Martijn Poepjes

......

Educatie beter

Nee, ik ben hier geen voorstander van.

De geschiedenis verander je niet. Wel kun je educatie verbeteren om leerlingen beter te informeren over het verleden.

Laten we ons verder met belangrijkere zaken bezig houden en tevens de publieke gelden niet voor dit soort ’symboolpolitieke’ onzin gebruiken.

G. Damen

.......

Laat het rusten

Als we nou eens de geschiedenis laten rusten. Echt laten rusten.

Dat zou een hoop gedoe schelen.

Geen demonstraties, geen naamsveranderingen, geen beelden weghalen of bekladden, geen discussies over bv. zwarte pieten en/of naambordjes.

We zouden ook lering kunnen trekken uit de geschiedenis en vooruit kijken en het beter doen. En dan maar eens kijken wat ze in de toekomst van onze generatie vinden.

Tineke Athmer

....

Blijf eraf

Laat die bordjes hangen, blijf van onze geschiedenis af. Het geeft ook veel te veel gedoe. Nergens voor nodig

Jacob Overste

......

Meegesleurd

Meegesleurd door de huidige gekte is John Oomkes helemaal doorgeslagen om de ’besmette’ straatnaam bordjes te gaan vervangen.

De huidige generatie vind dit alleen maar een naam, en heeft geen podium. Geschiedenis kan je niet terugdraaien. Dus laten wat het is.

Straks wordt de Grote Kerk ook afgebroken omdat er ook ’slaven’ aan meegebouwd hebben.

Nico Kooij

.....

Slikken

Iemand bedenkt iets en dat moeten we dan maar allemaal slikken. Het is te gek om over te discussiëren eigenlijk.

Geschiedenis kun je niet uitwissen als je straatnamen weg haalt is het dan ook niet gebeurt ? Juist geschiedenis moet je koesteren dat je juist die situatie niet meer mee hoeft te maken.

De mensen moeten zich met nuttige dingen bezig houden. Moeten we over de Tweede Wereldoorlog ook maar niks meer zeggen? Dan is het ook niet gebeurt. Te belachelijk voor woorden

F. Mense

.......

’Warrige geest’

Ik hou er niet van als iemand het woordje ’we’ gaat gebruiken als hij ’ik’ bedoeld. Het kan toch niet waar zijn dat omdat John Oomkes iets vindt ik dat ook moet vinden.

Het is niet goed om het verleden weg te poetsen.

Een betere oplossing is om er meer aandacht aan te geven tijdens geschiedenislessen en het te bezien in de tijd van toen.

Geen begrip kweken maar uitleggen dat het in onze tijd niet meer kan.

Ook raad ik het ’geachte’ raadslid aan om het boek 1493 van Charles C. Mann te lezen. Het zou zijn warrige geest zeker verrijken.

Co Aelbers

......

Gezond en vrij

Ik vind dat de straatnamen gewoon zo moeten blijven. Uiteraard zijn er omstreden namen bij, maar een land zonder geschiedenis, is geen gezond en vrij land.

Onze vrijheid is gewoon dat we het er over kunnen hebben en als de meerderheid de namen geen probleem vind, dan laten we het zo.

Dit soort dingen van bovenaf regelen wordt alleen gedaan in totalitaire landen. Leve de vrijheid en soms ben je het niet met iets eens. Dat zij zo, gewoon accepteren.

Niet altijd weer op de achterste benen staan. Alles polariseert.

Neem die man van de bomenridders deze week. Omdat ie zijn zin niet krijgt roept ie (volgens de krant) tijdens de raadsvergadering, dat ie gaat stoppen al moet hij ervoor naar de hoge raad.

Waar zijn er mee bezig. Neem gewoon ook eens je verlies.

Jos Groskamp

.....

Belachelijk

Wat een belachelijke gedachte van Oomkes. Alsof je door het veranderen van namen de loop van de geschiedenis kunt veranderen. Verdoezelen misschien wel, maar: ’gedane zaken nemen geen keer’. Oftewel: je kunt het niet terugdraaien.

Blijf er dus af en betuig eventueel spijt, nog beter: neem je voor het nooit meer te doen.

En dan de vreemde vraag naar de hoogte van de kosten. Alsof het bij hoge kosten dan toch maar niet moet. Ik dacht dat het een principiële kwestie was en dan maakt het toch niet uit wat het kost om het recht te zetten?

Rob de Waal Malefijt

....

Niet camoufleren

Bordjes weg; dan hebben we het er niet meer over?

De geschiedenis niet camoufleren maar juist duidelijk voor het voetlicht

brengen. Die geschiedenis is voor autochtone Nederlanders niet altijd

even makkelijk maar verheldert wel onze kijk op het verleden en het

heden. Daarom bij omstreden bordjes een toelichting op de verdiensten en

wandaden van de naamgever. Bordjes dus niet verwijderen.

Roon Beemsterboer

.....

Onder ogen zien

Ook de Nederlandse geschiedenis kent wat onaangename pagina’s.

We kunnen ze maar beter onder ogen zien want met het veranderen van straatnaambordjes worden die pagina’s echt niet verwijderd.

Alleen enge regimes denken dat ze hun geschiedenis kunnen herschrijven.

J.P. van der Borden

.....

Modieuze onzin

Modieuze onzin, het voorstel om de straatnamen te veranderen.

Komt dat inzicht nu ineens binnen bij het raadslid?

Symptoombestrijding om aldus voor eigen politiek gewin aandacht te trekken.

Beetje kortzichtig om het bekende personen uit het verleden naar de normen en waarden van heden ten dage te vertalen.

Dan zijn we wel even bezig met bijzondere ’oorlogsmisdadigers’ als Caesar, Napoleon etc. etc.

Joost van Eijsden

.....

Geschiedenis

Het maakt deel uit van onze geschiedenis. Die kan en mag je niet zo maar uitwissen.

Gerald Peijl

....

Wij, kinderen van 1946

Wij zijn de kinderen van 1946, hebben samen met onze ouders Nederland uit een diep dal gehaald de naam was de Tweede Wereldoorlog hebben veel opgeofferd in de loop der jaren met werkeloosheid en crisistijd nu moeten wij onze afkomst en geschiedenis weg gooien en onze identiteit opgeven en dat omdat wij buitenlanders met open armen hebben toegelaten geen intrigerende personen maar nu wel met de grootste mond wij geboren Nederlanders zijn het nu zat en daar zit echt een groot gevaar.

Dit is mijn mening over de straatnamen

Bram Vermeer

.....

Voordeel?

Wat is het voordeel van andere straatnamen? Volgens mij blijf je dan aan de gang. Elke tijd heeft zijn foute namen.

Als we de namen veranderen blijft onze geschiedenis toch hetzelfde ?

Hans Jacobs

......

Oprakelen

Ik zou misschien watzien in wat meer uitleg bij de straatnaambordjes. Aan de andere kant: rakel je dan niet juist de ’foute’ geschiedenis op?

Maartje Pieters

......

Gedoe

Vermelde personen zijn (mede) bepalend (indertijd met name positief) geweest in onze geschiedenis. Inmiddels is door het veranderende tijdsbeeld een breder en minder positief licht op deze personen komen te schijnen.

Dat er bij standbeelden een plaquette komt met het complete beeld van de persoon vind ik een prima ontwikkeling.

Maar om nu alle straatnamen (heel veel gedoe en overlast voor de mensen die er wonen), tunnels, viaducten te gaan veranderen vind ik niet noodzakelijk.

René Evers

.....

Feest vieren

Hoe gelukkig waren mijn groot- en overgrootouders, die in 1898 een flink feest vierden en daarbij de jonge vorstin bij haar inhuldiging een Gouden Koets schonken met daarop voorstellingen van onze koloniale rijkdom.

Nu willen sommige a-historisch denkende politiek correcte als onder andere John Oomkes die voorstellingen afplakken of aanpassen en zelfs straatnamen vervangen, waardoor ik nooit mijn kleinkinderen kan vertellen wie die Coen of Cronjé was en wat die hadden uitgespookt.

Als zelfs ons verleden niet meer mag zijn wat het ooit was, dan overwint de schaamte van de eerlijkheid en dat lijkt me niet de bedoeling.

P. Heyligers

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.