Enige broedkolonie van lepelaars in Haarlemmermeer dreigt te verdwijnen

Lepelaars broeden alleen op slecht toegankelijke plekken
Lijnden

De enige broedkolonie van lepelaars in Haarlemmermeer dreigt te worden gesloopt. Het gaat om de centrale rotonde op bedrijventerrein Lijnden.

Haarlemmer Chris Brunner, coördinator natuurbescherming van de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland, heeft de gemeenteraad van Haarlemmermeer daar op gewezen. Hij maakte daar voor gebruik van het inspraakrecht. Brunner kan goed lezen, want ergens op pagina 19 van de Voortgangsrapportage Gebiedsontwikkeling Badhoevedorp wordt in één zin gemeld dat de rotonde gaat verdwijnen. Het wordt een met verkeerslichten geregelde kruising. De naaldbomen op de rotonde zijn slecht toegankelijk voor mens en dier en daarom ideaal voor lepelaars en ook reigers om te broeden.

Peter Boerman van GroenLinks stelde B en W er al vragen over. Daardoor gealarmeerd noemt Hans Spijker van Een Haarlemmermeer dit kapitaalsvernietiging. Dicky Kerkhoff (PvdA) wijst er op dat overal juist rotondes worden aangelegd omdat ze veilig zijn. ,,Dit kan niet zomaar, leg het eerst maar eens uit.’’ Bij anderen is er argwaan gewekt omdat de gemeente Amsterdam de aanpak van het kruispunt betaalt.

Volgens CDA-wethouder Mariëtte Sedee is de rotonde onderdeel van de S106, de hoofdroute tussen de A9 en Amsterdam-Osdorp. Er is zo veel verkeer op die route dat automobilisten die van het bedrijventerrein komen door de rotonde nauwelijks op de S106 kunnen komen omdat het verkeer op de rotonde voorrang heeft.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.