FNV-leden stemmen unaniem voor stakingen bij Tata Steel

© ANP
Beverwijk

De leden van FNV Metaal stemmen unaniem voor stakingen bij Tata Steel, om de werkgever ertoe te dwingen af te zien van een plan om duizend banen te schrappen bij de staalfabriek in IJmuiden.

Dat deden de leden tijdens een drive-in vergadering op het terrein van de Bazaar in Beverwijk. Zo’n 350 auto’s met leden verschenen hier. De vakbondsleden moesten in hun auto’s blijven zitten en door het open raam met een groene of een rode vlag zwaaien als ze moesten stemmen.

Lees ook: Het parkeerterrein kleurt even groen tijdens de drive-in FNV-vergadering. De leden stemmen in met actie tegen de reorganisatieplannen bij Tata Steel [video]

Dit leverde tot tweemaal een zee van groene vlaggetjes op. De leden stemden in met een eisenpakket van de vakbond en stemden daarna unaniem voor het openen van de stakingskas.

Aan de directie van Tata Steel is een ultimatum gesteld dat volgende week woensdag afloopt. Daarna volgen acties. Een actiecomité komt al maandag bij elkaar om zich te buigen over de wijze waarop die plaatsvinden.

Vakbondsbestuurder Roel Berghuis kondigde ’creatieve acties’ aan die geen afdeling van het bedrijf ongemoeid zullen laten. Kantinebijeenkomsten zullen de komende tijd veelvuldig worden gehouden. De afgelopen weken toonde het personeel reeds aan zeer actiebereid te zijn. Bijna dagelijks vonden al spontane werkonderbrekingen plaats.

(Tekst loopt door onder de foto)

© ANP

In het eisenpakket van de vakbond wordt niet alleen stelling genomen tegen het dreigende massa-ontslag, er wordt ook geeist dat de Indiase en Europese directie van Tata Steel stoppen met het integreren van de IJmuidense vestiging met de verliesgevende Engelse tak van het bedrijf. Roel Berghuis noemde Tata Steel IJmuiden een ’melkkoe’, omdat de afgelopen twintig jaar - sinds Hoogovens met Britisch Steel fuseerde tot Corus, dat enkele jaren later weer werd overgenomen door Tata Steel - alle winsten van IJmuiden via Mumbai naar Engeland verdwijnen om daar de verliezen te dekken. Dat noemde hij onacceptabel, en daar moet wat hem betreft een eind aan komen door Tata Steel IJmuiden meer op eigen benen te zetten.

De staalfabriek in IJmuiden heeft de afgelopen twintig jaar steeds winst gemaakt, maar heeft weinig kunnen investeren in nieuwe installaties en kennis om te voldoen aan de steeds strengere eisen die milieuwetten stellen. ,,Van een voorloper is Tata Steel een volger geworden”, constateerde Berghuis, die memoreerde dat zelfstandig gebleven staalbedrijven in Zweden en Oostenrijk nu de sector aanvoeren wat vernieuwing betreft.

(Tekst loopt door onder de foto)

© ANP

Berghuis noemde de respons van de vakbondsleden ’ongekend’. Procedureel moet meer dan de helft van de leden instemmen met het actiepakket en driekwart van de leden moet het eens zijn met het voeren van acties. Beide vragen werden tweemaal unaniem met groene vlaggetjes beantwoord. ,,We gaan er keihard in”, beloofde FNV Metaal-voorzitter Gerrit Idema. Berghuis: ,,De stakingskassen gaan open. Staken is geen doel, maar een midde. De FNV zal ervoor zorgen dat de acties als een olievlek op alle afdelingen gaan leven.”

De vakbondsleden in de auto’s claxonneerden regelmatig luid om hun instemming te laten blijken. De vergadering verliep ordentelijk. Verkeersopstoppingen deden zich niet voor. Het parkeerterrein P1 van de Bazaar bleek ruim genoeg om alle auto’s te herbergen.

De bond had de rode vlaggetjes net zo goed thuis kunnen laten, alleen de groene werden gebruikt door de vakbondsleden.
© foto bart vuijk

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.