Piloten mogen afsteken bij landingen op Schiphol

De afsteekroute naar de Kaagbaan.
Schiphol

Het was omwonenden al opgevallen: piloten die afsteken bij de landing op Schiphol. Volgens de luchtverkeersleiding is dat legaal en goed mogelijk nu het nog rustig is in het luchtruim.

De laatste maand is het aantal klachten over Schiphol weer opgelopen, terwijl het aantal vluchten vrijwel gelijk was. Mede door afwijkende routes ondervinden bewoners extra hinder, zeker wanneer een vrachtvliegtuig dwars over Amsterdam en Hoofddorp gaat.

De luchtverkeersleiding benadrukt dat er voor Schiphol overdag geen vaste naderingsroutes zijn. Wel geven de luchtverkeersleiders koers- snelheids- en hoogte instructies voor de route naar de landingsbaan zoals de Polderbaan of Kaagbaan. „Doordat het nu relatief rustig is in het luchtruim, is er vaker de mogelijkheid om de meest rechtstreekse naderingsroute te vliegen”, geeft de woordvoerster toe. Een piloot doet zo’n verzoek om tijd en kerosine te winnen. „Uiteraard wel binnen de wet- en regelgeving.”

Op zicht

Hierbij vliegt de piloot niet op de ILS (Instrumental Landing System), maar op zicht. Mede dankzij het goede weer van de afgelopen tijd, kon dat. „Normaal wordt die afsteekroute genomen bij calamiteiten en was dat vanwege de drukte nauwelijks mogelijk. Nu vragen piloten toestemming om snel thuis te zijn, maar dat gaat wel ten koste van omwonenden”, meent Rob Loekenbach van de bewonersgroep Kaagbaan.

Bewoners die extra hinder ervaren wonen in Kudelstaart, Leimuiden en Burgerveen. Vliegtuigen uit het oosten komen draaien normaal ter hoogte van Leiden en maken zich dan op voor de landing op de Kaagbaan. Bij de afsteekroute wordt al meteen boven Leimuiden gedraaid. Overigens was het donderdagmiddag al weer zo druk dat vliegtuigen achter elkaar de route over Leiden namen, waardoor die bewoners hinder ondervonden.

Leeg luchtruim zet aan tot vreemde routes

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.