Terrassen Grote Markt Haarlem niet meteen vol na ’historische’ heropening horeca: ’Het is nog aftasten’

Rond 13 uur stromen de terrassen vol.
Haarlem

De terrassen op de Grote Markt in Haarlem stromen nog niet meteen vol als maandag 1 juni om 12 uur de horeca opengaat. Het publiek loopt aanvankelijk wat onwennig rond. Zomaar even een terras oplopen is er niet meer bij. Rond 13 uur raken nagenoeg alle tafeltjes op de Grote Markt alsnog bezet.

Om de toestroom in banen te leiden, hebben ondernemers hun terrassen omheind met dranghekken. Bij ML zijn touwtjes gespannen tussen de bloembakken die rond het terras staan.

Kort voor 12 uur komen veel Haarlemmers even kijken en foto’s maken van het moment dat horecaondernemers weer gasten mogen ontvangen na de wekenlange sluiting vanwege corona. ,,Een historisch moment’’, roept een DJ van café XO door de microfoon.

,,Na drie maanden binnen te hebben gezeten is het tijd om naar buiten te gaan’, schalt het over het plein. De DJ zweept het publiek op om gezamenlijk af te tellen. Iedereen doet mee en bij de laatste seconde stijgt een gejuich op.

Even na 12 uur is het nog rustig op de terrassen.

Aftasten

Het is wennen aan de nieuwe situatie, zowel voor de gasten als voor de horecamedewerkers. ,,We moeten kijken hoe het gaat. Het is aftasten’’, zegt bedrijfsleider Sander Ouburg van Café XO. ,,De hekken maken het wat minder uitnodigend. Misschien zeggen we straks wel: we halen ze weg.’’ Ouburg staat te popelen om weer aan de slag te kunnen en mensen in de watten te leggen. ,,Vooral de laatste weken. Ik begon me te vervelen.’’

Bij de terrassen prijken borden met aanwijzingen en het vriendelijke verzoek aan gasten om zich even te melden. Dan brengen medewerkers hen naar hun tafeltje. Op het terras bij Sumo doet het eerste koppeltje een bestelling. Even later komt een medewerker met een doorzichtige plastic mondkap op een fles wijn brengen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.