Halfweg: nieuwe school kost jaren na uitspraak Raad van State

Hoofddorp

Het duurt zeker nog twee jaar voordat een Integraal Kind Centrum (IKC) kan worden gerealiseerd in Halfweg. „Ik ben erg teleurgesteld”, aldus HAP-wethouder Marjolein Steffens van onderwijs.

De Raad van State heeft het bestemmingsplan dat het IKC in het Margrietplantsoen mogelijk maakte, vernietigd. „De alternatieven van omwonenden zijn onvoldoende gewogen, de verkeerssituatie is onvoldoende bekeken”, aldus VVD-raadslid Mark Achterbergh. Hij wil weten wat de wethouder nu gaat doen. ,,Wanneer gaat er iets gebeuren?’’

Wim Jansen (GroenLinks) wijst er op dat de voorbereiding van het IKC al in 2015 is begonnen en in 2016 de locatie werd gekozen. „Ga zo snel mogelijk overleggen over de toekomst. Zwanenburg en Halfweg zijn één dorp, zoek naar een betere locatie.”

Steffens is ’not amused’ door de uitspraak van de Raad van State. „De wieg van dit project stond in de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. We zijn hier niet blij mee, maar er inmiddels wel voor verantwoordelijk. We moeten kijken naar nut en noodzaak van de locatie.”

„Er moet een nieuw plan komen voor een solide huisvesting van scholen. Het is geen oplossing om het onderwijs uit Halfweg weg te halen”, aldus de wethouder over de suggestie van Jansen om dan maar een locatie in Zwanenburg te gaan zoeken. „Misschien is het concept IKC niet overeind te houden als er te veel vierkante meters op deze locatie nodig zijn. Dan moeten we kijken wat wijsheid is. Het ging tot nu toe over het huisvesten van drie scholen bij elkaar, waarvan er inmiddels twee zijn gefuseerd. We zijn nog zeker twee jaar bezig met het zoeken naar een oplossing.”

Het plan was het IKC te vestigen op de plek van twee basisscholen in Halfweg, de Margrietschool en Jong Geleerd. Die laatste school ontstond twee jaar geleden na een fusie tussen de Halverwegeschool en de Jozefschool. Het nieuwe IKC moest er komen voor ongeveer 330 leerlingen en kinderopvang.

De bestaande basisscholen zijn gedateerd. De gedachte achter het IKC is dat een combinatie van school en kinderopvang flexibel leren mogelijk maakt. Daarnaast hoeven kinderen zich dankzij zo’n nieuw centrum minder te verplaatsen. Omwonenden hechten echter grote waarde aan de openheid en het groen in het Margrietplantsoen. Dat werd nog eens aangegeven in maart tijdens een zitting bij de Raad van State.

Omwonenden vinden het onverteerbaar als dit ’groene hart’ in Halfweg wordt opgeofferd voor de vele leerlingen uit Amsterdam die in dit dorp naar school gaan.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.