Verbindingsweg A8/A9 kan niet per tunnel onder Stelling van Amsterdam door

Ter hoogte van Fort bij Veldhuis is goed te zien hoe weinig rumte er tussen de Stelling van Amsterdam en de A9 is.
© Peter Schat
Heemskerk

De A8 gaat niet via een tunnel aangesloten worden op de A9. De provincie onderzocht of de verbindingsweg in een korte of lange tunnel onder werelderfgoedmonument de Stelling van Amsterdam door kan gaan.

Dat blijkt niet te kunnen vanwege ’wettelijke en technische eisen’. Omdat verkeer in een tunnel niet in en uit mag voegen is ineenvlechten van noordelijke en zuidelijke verkeersstromen van en naar de A9 problematisch.

Er zijn twee opties bekeken. Een korte maar brede tunnel onder de forten en de verdedigingslinie door. Die mogelijkheid valt af omdat het aanzien van de stelling te veel geschonden wordt. Het alternatief is een 2,5 kilometer lange tunnel vanaf Saendelft.

Die vervalt om twee redenen.

Ten eerste omdat er tussen de stelling en de A9 te weinig ruimte is om de tunnel bovengronds te laten komen - en dat al voor de stelling doen heeft geen zin omdat die dan toch nog bovengronds of verdiept gekruist wordt.

Ten tweede omdat de stikstofdepositie aan de oostkant van de tunnel bij te hoog wordt vanwege het natuurgebied Polder Westzaan dat daar ligt.

Vandaar dat Gedeputeerde Staten nu alleen de verdiepte aanleg van de weg nog verder laten onderzoeken.

Een nieuwe weg tussen de A8 en de A9 zorgt voor een betere bereikbaarheid van de regio Zaanstreek en de regio IJmond. Ook verbetert de leefbaarheid in Krommenie en Assendelft erdoor. Naar de mogelijkheden van deze weg doet de provincie Noord-Holland samen met de Vervoerregio Amsterdam, de gemeenten in de regio en de rijksoverheid onderzoek.

De weg kruist het UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam. Dat vraagt om een zorgvuldige inpassing waarbij rekening wordt gehouden met de leefbaarheid in de nabijgelegen woonwijk Broekpolder in Heemskerk. Meer informatie over het project staat op de website www.VerbindingA8-A9.nl van de provincie Noord-Holland.

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.