Onrust groeit bij Tata Steel, werkonderbreking bij walserij

In verband met de coronamaatregelen spreekt ondernemingsraadvoorzitter Frits van Wieringen het personeel van ruime afstand toe.
1/3
Beverwijk

De onrust onder de getergde werknemers van Tata Steel IJmuiden groeit. Momenteel heeft het personeel van het servicecentrum van Walserij West het werk neergelegd. Ook dit is een wilde actie, net als de poortblokkade van afgelopen maandag.

Bij het servicecentrum van de walserij hebben zo’n dertig mensen het werk neergelegd. Ze eisen uitleg van de directie over de ontstane situatie, nu directeur Theo Henrar de laan uit is gestuurd en een massa-ontslag steeds naderbij dreigt te komen. Tata Steel Europe heeft eerder aangekondigd in IJmuiden duizend banen te willen schrappen. Theo Henrar is inmiddels als directievoorzitter opgevolgd door directeur Hans van den Berg, maar het is onduidelijk of de hoofdbazen in Londen die benoeming steunen.

Het personeel van de walserij wil een statement maken door het werk tijdelijk neer te leggen. De actie zal naar verwachting niet lang duren. Eerder legden medewerkers van het railvervoer op het fabrieksterrein al enkele keren het werk tijdelijk neer. En de poorblokkade van afgelopen maandag vormde min of meer de aftrap van de wilde acties. Al deze acties vinden spontaan plaats, ze worden niet georganiseerd door een vakbond.

Dat laatste gaat wel veranderen. CNV Vakmensen en FNV Metaal hebben hun leden bij Tata Steel opgeroepen voor ledenvergaderingen op donderdag 4 juni. Als driekwart van de aanwezige leden instemt met een oproep tot staking, zullen er voor het eerst sinds lange tijd officiele vakbondsstakingen plaatsvinden bij de staalfabriek. Met als inzet het behoud van het IJmuidense bedrijf en de banen. Beiden zijn in groot gevaar door de plannen van de Europese en Indiase directie, vinden de medewerkers.

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.