Hoogleraar uit Heemstede en onderzoeksteam: ’Nieuw vaccin ontkroont het coronavirus’

Heemstede

Een team van het Amsterdam UMC onder leiding van hoogleraar Arjan Griffioen uit Heemstede is druk bezig met de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Hij gebruikt daarbij dezelfde techniek als bij het vaccin tegen kanker waaraan wordt gewerkt.

„Nu richt ik me niet op kankercellen, maar op de uitsteeksels op de kroon van het coronavirus”, zegt Griffioen. Met een techniek die dateert uit 1927 maakt hij vaccins tegen eiwitten die het immuunsysteem moeilijk herkent.

Kwaad

Ook het coronavirus weet aan het immuunsysteem te ontkomen. „We weten dat het lichaam wel antistoffen maakt tegen het coronavirus, maar die werken slecht of pas in een laat stadium. Daarom maken we het immuunsysteem kwaad tegen moleculen die normaal niet of nauwelijks herkend worden”, zegt de hoogleraar Experimentele Oncologie.

Spikes

De onderzoekers richten zich op de uitsteeksels van het virus: de spikes. De verwachting is dat het nieuwe vaccin antistoffen aanmaakt die zich hechten aan het spike-eiwit. Die antistoffen moeten voorkomen dat het virus de cellen binnengaat en zich daar vermenigvuldigt. „We verwachten dat we met onze strategie kunnen voorkomen dat het virus ontsnapt aan het immuunsysteem.”

,,Nieuw vaccin ontkroont het coronavirus”, meldt het onderzoeksteam. Zo ver is het nog niet. Griffioen denkt over vijf tot zes maanden klaar te zijn met een eerste vaccin dat is getest op dieren. Na deze studie volgt een test bij mensen. Voor zijn voorstel krijgt hij 1,3 miljoen euro van Topsector Life Sciences & Health (Health-Holland).

„Als we bestaande kennis over het SARS- en MERS-virus goed gebruiken, kunnen we misschien een generiek vaccin maken. Dat vaccin richt zich dan tegen meerdere onderdelen van het spike-eiwit en dat gaat ons hopelijk ook beschermen tegen een nieuwe uitbraak van een ander coronavirus.”

Griffioen en zijn team doen het onderzoek in samenwerking met het bedrijf CimCure BV.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.