Badmintonbond schrapt kick-off van competitie bij Duinwijck

Het is onduidelijk wanneer de badmintonners weer competitie kunnen gaan spelen.© Archieffoto United Photos

Theo Plasschaert
Haarlem

Badminton Nederland heeft nog geen heldere ideeën hoe de competitie in de eredivisie opgestart kan worden na het opheffen van de lockdown.

Tijdens een overleg met de tien eredivisieclubs werd wel 27 maart 2021 als finaledag in Den Bosch vastgesteld maar er kwamen geen concrete scenario’s of voorstellen op tafel met betrekking tot gewenste startdata of mogelijk aangepast format van de competitie, die normaliter in september begint.

Vooralsnog geldt een speelverbod tot 1 september. De bond doet wel pogingen om in Den Haag het verbod met een aantal weken te versoepelen. Overeenstemming is er wel over de annulering van de gezamenlijke kick-off van de eredivisionisten die oorspronkelijk 5 september bij Duinwijck zou plaats vinden. Het lag in de bedoeling om deze kick-off voor de zesde keer te organiseren en voor de tweede keer bij Duinwijck. Zoiets is bedoeld als publieksevenement, maar is natuurlijk zinloos als toeschouwers ook in september niet zijn toegestaan bij wedstrijden.

Pas recentelijk is aan een interne werkgroep gevraagd om te komen met meer uitgewerkte plannen en tijdspad.

Dubbelspel

Lastig punt blijft wel hoe in de drie vormen van dubbelspel om te gaan met de anderhalve meter maatregel, zegt ook bondscoach en oud-Duinwijcker Ruud Bosch. ,,Op Papendal train ik nog steeds 1 op 1, alleen in het enkelspel. Ik wil wel gaan uitbreiden naar 2 tegen 1. Bij wedstrijden is eigenlijk drie meter afstand gewenst en dat gaat echt niet in de dubbelspelen. Als bezwete spelers op elkaar afstormen, bijvoorbeeld bij een dropshot kort achter het net, kunnen zwevende vochtdruppels (aerosolen) vrijkomen. De mogelijke gevaren daarvan zijn nog onvoldoende bekend. Met serveren staan de spelers ook kort achter elkaar. Badminton binnen is zeker geen sport waarbij permanent fysiek contact is tussen de spelers, maar ze bewegen wel dicht bij elkaar op een beperkte ruimte.”

Hij vervolgt: ,,In de omringende Europese landen is hiervoor ook geen afdoende oplossing, behalve in Azië waar spelers na een strenge quarantaine wel mogen dubbelen. Dat wordt voor ons ook de vraag of we als de internationale toernooien weer gaan beginnen we vrij kunnen reizen en of we bij terugkeer ook in quarantaine moeten.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen