Veel ruimte voor terrassen in Haarlem

Voor de Grote Markt worden nauwelijks beperkingen gesteld.
© Foto Richard Stekelenburg
Haarlem

Het gemeentebestuur gunt caféhouders vanaf 1 juni ruime terrassen. Voor de Grote Markt worden nauwelijks beperkingen gesteld. „Er moet een doorloop blijven van ongeveer tien meter.” Cafés elders in de stad die nu nog weinig terras hebben, mogen ook uitbreiden. Maar dan moeten ze het wel afstemmen met buren.

Dat zei burgemeester Jos Wienen dinsdagavond in een chat via de lokale omroep Haarlem105. Daar maakte hij bekend wat het college dinsdagmiddag, ook na overleg met de lokale horeca, heeft afgesproken.

Ondernemers hoeven geen vergunning te vragen, zei Wienen. Wel moet men, ’liefst in goed overleg met handhavers’, de redelijkheid bewaren. Jos Wienen zei ook dat wordt nagedacht over allerlei andere maatregelen. Zo wordt gedacht aan het regelen van fietsverkeer in sommige straten. „Misschien is het goed om vooral ’s avonds fietsverkeer tegen te houden in straten met meer terrassen.”

Jos Wienen sprak van een spannende exercitie. „Hopelijk lukt het”, zei hij. Hij sprak de hoop uit dat ondernemers hun verantwoordelijkheid nemen en dat cafébezoekers dat ook doen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.